Vijeće ministara BiH
0

Usvojena strategija za rad na predmetima ratnih zločina

FENA
Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu usvojilo Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja je pripremana više od godinu dana.

Strategija ističe potrebu procesuiranja najsloženijih i prioritetnijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina te ostalih u periodu od 15 godina.

"Strategija je vrlo važna, a danas je usvojena uz radni zaključak koji nalaže obezbjeđivanje sredstava za njenu punu implementaciju", istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić na konferenciji za novinare upriličenoj nakoj sjednice.

Na sjednici nije donesena odluka o privremenom finansiranju. Vijeće ministara očekuje da će oba doma Parlamentarne skupštine BiH u naredna tri dana usvojiti budžet za 2009.

"To bi bilo najbolje za sve nas u BiH. Nije problem da Vijeće ministara donese odluku o privremenom finansiranju i ukoliko budžet ne bude usvojen do kraja godine, nije problem da Vijeće ministara 31. decembra, održi sjednicu", kazao je Špirić te dodao da je za BiH najgore da ima odluku o privremenom finansiranju.

Većinom glasova danas je isvojen i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. Prijedlogom zakona koji se, prvenstveno odnosi na oružje i vojnu opremu, propisuju se uvjeti za izvoz, uvoz i tranzit oružja, vojne opreme te proizvode dvojne i posebne namjene.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji kojim se oblast konkurencije usklađuje sa zakonodavstvom EU.

"To je obaveza koju je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU", dodao je Špirić.

Vijeće ministara utvrdilo je i Prijedlog zakona o poštama BiH kojim se definiraju osnovni principi poštanske politike, a kojima se poštanske usluge koje pružaju subjekti u BiH moraju konsekventno uvažavati i provoditi. Regulatornu funkciju u poštanskom prometu obavljat će Regulatorna agencija za poštanski promet BiH, a nadzorna funkcija bit će u nadležnosti Vijeća ministara BiH, odnosno, Ministarstva za saobraćaj i komunikacije.