{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena strategija u oblasti imigracije i azila

F
13.11.2008. u 18:11
0
2
Usvojena strategija u oblasti imigracije i azila
0
Usvojena strategija u oblasti imigracije i azila
Vijeće ministara BiH u četvrtak je na redovnoj sjednici u Sarajevu usvojilo Strategiju u oblasti imigracije i azila i Akcioni plan za period 2008.-2011. godina, koje je predložilo Ministarstvo sigurnosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić na konferenciji za novinare je istaknuo da je usvajanjem te strategije ispunjen jedan od uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Istovremeno, Strategija je jedan od osnovnih dokumenta iz koje proizilaze mogućnosti izrade projekata i apliciranja za IPA fondove.

Cilj Strategije, kako je dodao Špirić, jeste razvijanje kvalitetnog sistema upravljanja granicom, viznim režimom, sistemom imigracija i azila u BiH u skladu sa standardima Evropske unije. Njome je utvrđen strateški okvir u oblasti vizne politike, granične kontrole, imigracija, trgovine ljudima i međunarodne zaštite azila.

Akcionim planom 2008.-2011. godine utvrđene su aktivnosti, nadležni organi i rokovi za njihovo provođenje.

Vijeće ministara utvrdilo je i prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA i sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj IBRD u vezi s "Drugim projektom upravljanja čvrstim otpadom".

Špirić je kazao da je cilj tog projekta unapređivanje kvaliteta, ekološke adekvatnosti i finansijske stabilnosti usluga upravljanja čvrstim otpadom u komunalnim preduzećima koja učestvuju u projektu.

Ukupna vrijednost projekta je 43,5 miliona američkih dolara, od čega je IDA kredit 15 miliona, IBRD zajam 25 miliona i domaća kontribucija 3,5 miliona američkih dolara, koju osiguravaju entiteti srazmjerno alokaciji kredita. Rok vraćanja kredita i zajma je 20 godina.

Alokacija kredita i zajma je 55 posto Federaciji BiH i 45 posto Republici srpskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: