Vijeće ministara
0

Usvojena strategija u oblasti imigracije i azila

FENA
Vijeće ministara BiH u četvrtak je na redovnoj sjednici u Sarajevu usvojilo Strategiju u oblasti imigracije i azila i Akcioni plan za period 2008.-2011. godina, koje je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić na konferenciji za novinare je istaknuo da je usvajanjem te strategije ispunjen jedan od uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Istovremeno, Strategija je jedan od osnovnih dokumenta iz koje proizilaze mogućnosti izrade projekata i apliciranja za IPA fondove.

Cilj Strategije, kako je dodao Špirić, jeste razvijanje kvalitetnog sistema upravljanja granicom, viznim režimom, sistemom imigracija i azila u BiH u skladu sa standardima Evropske unije. Njome je utvrđen strateški okvir u oblasti vizne politike, granične kontrole, imigracija, trgovine ljudima i međunarodne zaštite azila.

Akcionim planom 2008.-2011. godine utvrđene su aktivnosti, nadležni organi i rokovi za njihovo provođenje.

Vijeće ministara utvrdilo je i prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA i sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj IBRD u vezi s "Drugim projektom upravljanja čvrstim otpadom".

Špirić je kazao da je cilj tog projekta unapređivanje kvaliteta, ekološke adekvatnosti i finansijske stabilnosti usluga upravljanja čvrstim otpadom u komunalnim preduzećima koja učestvuju u projektu.

Ukupna vrijednost projekta je 43,5 miliona američkih dolara, od čega je IDA kredit 15 miliona, IBRD zajam 25 miliona i domaća kontribucija 3,5 miliona američkih dolara, koju osiguravaju entiteti srazmjerno alokaciji kredita. Rok vraćanja kredita i zajma je 20 godina.

Alokacija kredita i zajma je 55 posto Federaciji BiH i 45 posto Republici srpskoj.