{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena strategija integrisanog upravljanja granicom u BiH

F
11.7.2008. u 18:26
0
0
Usvojena strategija integrisanog upravljanja granicom u BiH
0
Usvojena strategija integrisanog upravljanja granicom u BiH
Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Strategiju integrisanog upravljanja granicom u BiH i Akcioni plan koji je sastavni dio te strategije.
Usvojenom Strategijom Bosna i Hercegovina podržava princip otvorene, ali kontrolisane granice uz dva zahtjeva - širom otvorena granica za trgovinu i kretanje osoba, ali zatvorena granica za sve kriminalne aktivnosti.

Donošenje Strategije važan je dokument za unapređenje sigurnosti u BiH i regionu Zapadnog Balkana, ali i u procesu usklađivanja bh. legislative s evropskim standardima, daljnjem napredovanju ka Evropskoj uniji i razgovorima vezanim za liberalizaciju viznog režima.

Osim toga, doprinijet će jačanju partnerstva, stabilnosti i privrednog prosperiteta kako BiH tako i zemalja regije. Taj dokument usklađen je sa Smjernicama za Integrisano upravljanje granicom na Zapadnom Balkanu koje su izrađene 2004. i 2007. godine i obuhvata koordinaciju i saradnju među svim relevantnim službama i agencijama koje su uključene u nadzor granice i kontrole na granici (Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Kancelarija za veterinarstvo, Uprava za zaštitu zdravlja bilja i dr.), da bi se izgradili djelotvorni, efikasni i integrisani sistemi upravljanja granicama sa zajedničkim ciljem stvaranja otvorenih, ali kontrolisanih i sigurnih granica.

Realizacijom ciljeva Strategije dostići će se funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom u BiH, a što će rezultirati bržim i sigurnijim protokom prekograničnog prometa osoba i roba, manjim zadržavanjima na graničnim prijelazima, boljim uvidom u prekogranični promet, povećanjem kvaliteta graničnih kontrola, poboljšanjem uslova za rad službi uključenih u granične kontrole, efikasnijom zaštitom državne granice.

Pozitivni rezultati će se ogledati i u znatno manjem nivou ilegalne imigracije, krijumčarenja ljudi, te u isto vrijeme povećanjem ukupne sigurnosti u BiH, a samim tim i regiona u cjelini.

Ciljevi strategije će se ostvariti kroz realizaciju Akcionog plana, kojim su definisani konkretni zadaci sa realnim rokovima, odgovornim tijelima državne uprave i procjenom potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju postavljenih zadataka.

Vijeće ministara BiH donijelo je na istoj sjednici, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, i Odluku o osnivanju Državne komisije za integrisano upravljanje granicom Bosne i Hercegovine. Time je prestala da važi ranija Odluka o Državnoj komisiji za granice BiH.

Komisija je nadležna za pripremu i provođenje sporazuma o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu sa susjednim zemljama, utvrđivanje prijedloga za otvaranje, kategorizaciju i prekategorizaciju graničnih prijelaza, zatvaranje graničnih prijelaza i realizaciju drugih pitanja u vezi sa graničnim prijelazima, nadzor nad provedbom Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom, davanje mišljenja ili prijedloga Vijeću ministara BiH na zahtjev ili prema potrebi, a u vezi sa graničnim prijelazima i procedurama, saradnju sa relevantnim međunarodnim institucijama u BiH kao i relevantnim tijelima u drugim zemljama u regiji i razmatranje i rješavanje drugih pitanja od važnosti za integrisano upravljanje granicom i graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini, kaže se u današnjem saopćenju iz kabineta ministra sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: