BiH
0

Usvojena strategija integrisanog upravljanja granicom u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Strategiju integrisanog upravljanja granicom u BiH i Akcioni plan koji je sastavni dio te strategije.

Usvojenom Strategijom Bosna i Hercegovina podržava princip otvorene, ali kontrolisane granice uz dva zahtjeva - širom otvorena granica za trgovinu i kretanje osoba, ali zatvorena granica za sve kriminalne aktivnosti.

Donošenje Strategije važan je dokument za unapređenje sigurnosti u BiH i regionu Zapadnog Balkana, ali i u procesu usklađivanja bh. legislative s evropskim standardima, daljnjem napredovanju ka Evropskoj uniji i razgovorima vezanim za liberalizaciju viznog režima.

Osim toga, doprinijet će jačanju partnerstva, stabilnosti i privrednog prosperiteta kako BiH tako i zemalja regije. Taj dokument usklađen je sa Smjernicama za Integrisano upravljanje granicom na Zapadnom Balkanu koje su izrađene 2004. i 2007. godine i obuhvata koordinaciju i saradnju među svim relevantnim službama i agencijama koje su uključene u nadzor granice i kontrole na granici (Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Kancelarija za veterinarstvo, Uprava za zaštitu zdravlja bilja i dr.), da bi se izgradili djelotvorni, efikasni i integrisani sistemi upravljanja granicama sa zajedničkim ciljem stvaranja otvorenih, ali kontrolisanih i sigurnih granica.

Realizacijom ciljeva Strategije dostići će se funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom u BiH, a što će rezultirati bržim i sigurnijim protokom prekograničnog prometa osoba i roba, manjim zadržavanjima na graničnim prijelazima, boljim uvidom u prekogranični promet, povećanjem kvaliteta graničnih kontrola, poboljšanjem uslova za rad službi uključenih u granične kontrole, efikasnijom zaštitom državne granice.

Pozitivni rezultati će se ogledati i u znatno manjem nivou ilegalne imigracije, krijumčarenja ljudi, te u isto vrijeme povećanjem ukupne sigurnosti u BiH, a samim tim i regiona u cjelini.

Ciljevi strategije će se ostvariti kroz realizaciju Akcionog plana, kojim su definisani konkretni zadaci sa realnim rokovima, odgovornim tijelima državne uprave i procjenom potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju postavljenih zadataka.

Vijeće ministara BiH donijelo je na istoj sjednici, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, i Odluku o osnivanju Državne komisije za integrisano upravljanje granicom Bosne i Hercegovine. Time je prestala da važi ranija Odluka o Državnoj komisiji za granice BiH.

Komisija je nadležna za pripremu i provođenje sporazuma o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu sa susjednim zemljama, utvrđivanje prijedloga za otvaranje, kategorizaciju i prekategorizaciju graničnih prijelaza, zatvaranje graničnih prijelaza i realizaciju drugih pitanja u vezi sa graničnim prijelazima, nadzor nad provedbom Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom, davanje mišljenja ili prijedloga Vijeću ministara BiH na zahtjev ili prema potrebi, a u vezi sa graničnim prijelazima i procedurama, saradnju sa relevantnim međunarodnim institucijama u BiH kao i relevantnim tijelima u drugim zemljama u regiji i razmatranje i rješavanje drugih pitanja od važnosti za integrisano upravljanje granicom i graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini, kaže se u današnjem saopćenju iz kabineta ministra sigurnosti BiH.