BiH
0

Usvojena Rezolucija o Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na sjednici u utorak u Sarajevu Rezoluciju o Srebrenici.

Prema tom tekstu, Dom «očekuje da bude pokrenuta ustavna procedura kojom će se urediti da teritorija općine Srebrenica dobije poseban status te da se kao takva izuzme iz nadležnosti institucija Republike Srpske (RS) i stavi pod jurisdikciju organa BiH».

Rezolucija također ukazuje na potrebu hitnog donošenja državnog zakona o statusu Srebrenice u kojem treba da budu razriješena sva pitanja u organizaciji zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u tom gradu.

"Očekujemo da svi organi i institucije BiH i entiteta donesu odgovarajuće odluke i zakonske propise s ciljem dosljednog provođenja presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid", stoji dalje u Rezoluciji.

U tekstu se navodi i da Vlada Federacije BiH treba hitno da predloži izmjene zakona i propisa te donese konkretne programe kojima će biti osigurani materijalni, finansijski i drugi uvjeti za odvijanje normalnog života u Srebrenici.

Ova rezolucija usvojena je na inicjjativu Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu parlamenta FBiH.