{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena programska deklaracija

F
26.5.2009. u 23:19
0
1
Usvojena programska deklaracija
0
Usvojena programska deklaracija
Foto: Reuters
Kongres Stranke demokratske akcije u nastavku rada večeras je usvojio jednoglasno Programsku deklaraciju i Izvještaj o radu između dva kongresa.
Ciljevi definirani Programskom deklaracijom uglavnom su dugoročnog karaktera: Bosna i Hercegovina - država vladavine zakona, afirmacija bh. identiteta kao zajedničke odrednice pripadnosti Bosni i Hercegovini, demokratskoj državi svih njenih naroda i građana, građansko društvo i vladavina prava, zaštita i unapređenje etničkih i kolektivnih prava, kulturne i civilizacijske vrijednosti uz zaštitu i razvijanje bh. identiteta, očuvanje vrijednosti i tradicije antifašizma i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, izgradnja povjerenja među narodima i građanima, jasno smo rekli - pamtimo prošlost, gradimo bolju sadašnjost i budućnost, podrška i stvaranje uvjeta za unapređenje rada institucija koje istražuju prošlost, stradanja i zločine, kako bi svi nestali bili pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, a zločinci kažnjeni, vladavina prava i borba protiv kriminala, stvaranje uvjeta i stimuliranje ekonomski održivog povratka, razvijanje solidarnosti i unapređenje saradnje između ekonomski razvijenijih s manje razvijenijim regijama u BiH, regionalna stabilnost i saradnja s susjednim zemljama.

Posebno su obrađena pitanja ustavne reforme, bh. i etničkog identiteta, vjerskih prava sloboda, odbrane, sigurnosti i pravosuđa, vanjske politike, ekonomske politike i razvoja, politike prema boračkoj populaciji, socijalne politike, obrazovanja, nauke i kulture, porodice, odgoja i društva, Srebrenice, dijaspore - iseljeništva, saradnje s drugim političkim strankama, te prisustvu međunarodne zajednice.

Također je usvojen niz rezolucija: o ekonomskoj politici, o vanjskoj politici i evropskim integracijama, kulturi, nauci, obrazovanju, mladima i sportu, zatim o politici prema boračkoj populaciji, o pravima penzionera, socijalnih kategorija i neratnih invalida, o održivom povratku te o ustavnoj reformi.

Ostalo je da kongres još izabere pet potpredsjednika stranke i članove Glavnog odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: