{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena platforma za nastup na Generalnoj skupštini UN-a

F
12.8.2009. u 16:16
0
2
Usvojena platforma za nastup na Generalnoj skupštini UN-a
0
Usvojena platforma za nastup na Generalnoj skupštini UN-a
Predsjedništvo BiH je danas na sjednici u Sarajevu usvojilo platformu za nastup delegacije BiH na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a koja će biti održana u New Yorku 24. septembra.
Na sjednici su usvojeni i tekstovi dvaju govora koje će na ovom zasjedanju imati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a donesena je i odluka o delegaciji koja će na zasjedanju predstavljati BiH.

- Ovo je napredak u odnosu na prethodne godine, kada je bilo mnogo nesporazuma u Predsjedništvu BiH oko nastupa - ocijenio je nakon sjednice član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

On stoga smatra kako su danas usvojene odluke Predsjedništva o nastupu na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN-a ohrabrujuće za sve građane, te korak naprijed u dogovaranju u BiH.

Radmanović je kazao da je u posljednje vrijeme mnogo napora uloženo kako bi BiH došla do članstva u Vijeću sigurnosti, te ističe da je zasjedanje Generalne skupštine UN-a krajem oktobra posljednja priprema kako bi BiH došla do tog članstva.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, na prijedlog Vijeća ministara, o pokretanju postupku za vođenje pregovora radi zaključivanja dvaju sporazuma između BiH i Republike Hrvatske.

Riječ je o sporazumu o izgradnji južnih graničnih dionica autoputa na koridoru Vc, te sporazumu o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na koridoru Vc.

Predsjedništvo BiH danas nije razmatralo Informaciju o rješavanju statusa neperspektivnih lokacija Oružanih snaga BiH koje se odmah mogu predati civilnim strukturama, jer je u tom dokumentu nedostajalo niz podataka da bi o tome odlučivali.

- Ima mnogo neperspektivnih lokacija koje nas sada koštaju, ali je poznato da je to, po razmišljanju jednog broja ljudi u BiH, dio državne imovine i da zbog toga ne možemo baš tako lako da odlučujemo - izjavio je Radmanović.

Očekuje se da će na jednoj od narednih sjednica Predsjedništvo BiH imati obimniju informaciju o tome, kada će i moći donositi odluke.

Na sjednici je donesena i odluka da se pozove predsjednik Njemačke u posjetu BiH krajem ove godine, te odluka o učešću na ekonomskom forumu u Istanbulu koji se prvi put održava na nivou predsjednika država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: