{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena odluka o većem obimu zdravstvenih prava

F
30.12.2009. u 15:44
0
0
Usvojena odluka o većem obimu zdravstvenih prava
0
Usvojena odluka o većem obimu zdravstvenih prava
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o većem obimu zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerlima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama u KS-u.
"Ovaj propis sistemski će regulirati finansiranje zdravstvene zaštite u KS-u utemeljeno na ugovorima koje će Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zaključivati sa zdravstvenim ustanovama. Cijenimo da će se na ovaj način osigurati i racionalnija potrošnja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", ističe Mustafa Cuplov, ministar zdravstva u Vladi KS-a.

Odluka će racionalizirati potrošnju u zdravstvu jer je utvrđena obaveza zdravstvenih ustanova, posebno bolničke zdravstvene zaštite, da prihvataju, odnosno priznaju ljekarske i druge nalaze (npr. laboratorijske, RTG i sl.) izdate u "nižim" nivoima zdravstvene zaštite, s obzirom na dosadašnju praksu ponavljanja ovih nalaza i time neracionalnog trošenja finansijskih sredstava s jedne strane, kao i bespotrebnog izlaganja pacijenata ponovnim medicinskim procedurama.

Odluka predlaže da se čekanje na pregled smanji na jedan mjesec, s obzirom na to da postojeća iskustva ukazuju da se na pojedine usluge sada čeka i do pet mjeseci.

U ovoj odluci precizirano je da Zavod zapošljavanja finansira ukupno 5.497 radnika, a prema predloženim rješenjima iz Odluke potrebno je osigurati 5.050 zdravstvenih radnika. Predložena rješenja u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti predviđaju određena smanjenja u odnosu na sadašnje stanje, a što i odgovara stvarnim potrebama stanovnika-osiguranika Kantona Sarajevo.

Zastupnici Skupštine KS-a danas su usvojili i Odluku o utvrđivanju i postojanju javnog interesa za osnivanje JU Muzej "Alija Izetbegović" s Odlukom o osnivanju JU Muzej "Alija Izetbegović".

Sjedište Muzeja je u Sarajevu u ulici Kapi kula ploča na Kovačima.

Muzej će se finansirati od sredstava osnivača, naplata ulaznica, naknada za obavljanje intelektualnih i drugih ustanova, iz legata, poklona, zavještaja i drugih izvora.

Do izbora direktora Muzeja, ovu dužnost obavljat će Elvis Kondžić, kustos Muzeja.

Trenutno je u toku pauza od sat vremena nakon čega će sjednica biti nastavljena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: