{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena odluka o postavljanju spomen-ploče Šećeroviću i Resiću

F
29.5.2012. u 13:39
64
2
Usvojena odluka o postavljanju spomen-ploče Šećeroviću i Resiću
64
Usvojena odluka o postavljanju spomen-ploče Šećeroviću i Resiću
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojili su danas jednoglasno Odluku o postavljanju spomen-ploče na mjestu pogibije Senada Šećerovića i Dževada Resića ispred Kasarne na Bistriku.
Šećerović i Resić su 26. aprila 1992. ubijeni pucnjevima iz pješadijskog oružja dok su se nalazili u automobilu ispred kasarne, zbog čega je Općinsko vijeće Općine Stari Grad pokrenulo inicijativu postavljanja spomen-ploče radi obilježavanja njihovog mjesta pogibije.

Inicijativa je upućena Gradskom vijeću koje je nadležno za postavljanje spomenika, a predloženo je da se postavi mermerna ploča uz ogradni zid u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 96, dok će postavljanje ploče finansirati Općina Stari Grad Sarajevo.

Vijećnici su danas naglasili da je postavljanje ove ploče neophodno da bi predstavljala, između ostaloga, i opomenu za buduće generacije, jer su na tom mjestu ubijeni nedužni sugrađani.

Ipak tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, vijećnici su ukazali i da je potrebno donijeti elaborat o postavljanju i uklanjanju spomen-obilježja da bi bili u skladu s urbanističkim planovima.

U danas usvojenu Odluku stoga je uvršteno objašnjenje da se spomen-ploča postavlja privremeno do usvajanja elaborata koji bi trebao biti završen do oktobra.

Vijećnica Naše stranke Sanja Lazar potcrtala je da bi se trebao izgraditi i spomenik u Sarajevu svim poginulim žrtvama proteklog rata, podsjećajući da je počast za više od 11.541 ubijenog građanina imala priliku odati samo 6. aprila kada su njihova imena bila ispisana, a umjesto njih postavljenje crvene stolice.

Vijećnici su danas usvojili i odluke o uspostavljanju saradnje Sarajeva i Pule te Sarajeva i Tlemcena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: