|

Usvojena odluka o imenovanju odbora za pripremu kandidature Baščaršije na listu UNESCO-a

Usvojena odluka o imenovanju odbora za pripremu kandidature Baščaršije na listu UNESCO-a
0
F
FENA
26.9.2006. u 18:45
0
komentara
0

dijeljenja
Usvojena odluka o imenovanju odbora za pripremu kandidature Baščaršije na listu UNESCO-a
U utorak, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su, na prijedlog gradonačelnice, usvojili Odluku o imenovanju Odbora za provođenje aktivnosti na pripremi kandidature Baščaršije na listu svjetske baštine UNESCO-a, saopćeno je iz Uprave Grada.
Odborom će predsjedavati gradonačelnica Sarajeva, dok će ostali članovi biti predsjedavajući i pet vijećnika Gradskog vijeća, načelnik općine i predsjedavajući OV Stari Grad, direktori Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS i F BiH, predsjedavajuća Komisije za nacionalne spomenike BiH, ministar prostornog uređenja u Vladi KS i predsjedavajući državne Komisije za saradnju sa UNESCO-om.

"Zadaci ovog odbora, između ostalog, bit će aktivnosti u cilju proglašavanja Baščaršije nacionalnim spomenikom BiH, izrada menadžment plana, formiranje agencije ili fonda za upravljanje Baščaršijom, te saradnja sa nadležnim institucijama u cilju pripreme kandidature i aktivnosti u cilju upisa Baščaršije na Tentativnu listu UNESCO-a", navodi se.

Gradsko vijeće utvrdilo je Nacrt Odluke o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada, koji se upućuje na javnu raspravu u roku od 45 dana.

U javnoj raspravi od 90 dana naći će se i Nacrt Odluke o rješavanju stambenih potreba mladih, koje je Gradsko vijeće također danas utvrdilo. Vijećnici su usvojili i Izvještaj o izgradnji olimpijskog bazena Otoka, te Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u Savezu gradova i općina FBiH.

"Vijećnici su prihvatili Odluku o prestanku rada Stambenog fonda Grada Sarajeva jer je, kako je zaključeno na sjednici, prestala potreba za njegovim postojanjem, a preostala sredstva fonda, bilo u novcu ili nekretninama, usmjerit će se u Budžet Grada Sarajeva. Radi iznalaženja boljih rješenja u saobraćajnoj infrastrukturi i što boljeg informiranja građana, ponovno će se u javnoj raspravi naći Regulacioni plan "Hrasno I"", navodi se.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.