{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena odluka o imenovanju odbora za pripremu kandidature Baščaršije na listu UNESCO-a

F
26.9.2006. u 18:45
0
0
Usvojena odluka o imenovanju odbora za pripremu kandidature Baščaršije na listu UNESCO-a
0
Usvojena odluka o imenovanju odbora za pripremu kandidature Baščaršije na listu UNESCO-a
U utorak, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su, na prijedlog gradonačelnice, usvojili Odluku o imenovanju Odbora za provođenje aktivnosti na pripremi kandidature Baščaršije na listu svjetske baštine UNESCO-a, saopćeno je iz Uprave Grada.
Odborom će predsjedavati gradonačelnica Sarajeva, dok će ostali članovi biti predsjedavajući i pet vijećnika Gradskog vijeća, načelnik općine i predsjedavajući OV Stari Grad, direktori Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS i F BiH, predsjedavajuća Komisije za nacionalne spomenike BiH, ministar prostornog uređenja u Vladi KS i predsjedavajući državne Komisije za saradnju sa UNESCO-om.

"Zadaci ovog odbora, između ostalog, bit će aktivnosti u cilju proglašavanja Baščaršije nacionalnim spomenikom BiH, izrada menadžment plana, formiranje agencije ili fonda za upravljanje Baščaršijom, te saradnja sa nadležnim institucijama u cilju pripreme kandidature i aktivnosti u cilju upisa Baščaršije na Tentativnu listu UNESCO-a", navodi se.

Gradsko vijeće utvrdilo je Nacrt Odluke o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada, koji se upućuje na javnu raspravu u roku od 45 dana.

U javnoj raspravi od 90 dana naći će se i Nacrt Odluke o rješavanju stambenih potreba mladih, koje je Gradsko vijeće također danas utvrdilo. Vijećnici su usvojili i Izvještaj o izgradnji olimpijskog bazena Otoka, te Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u Savezu gradova i općina FBiH.

"Vijećnici su prihvatili Odluku o prestanku rada Stambenog fonda Grada Sarajeva jer je, kako je zaključeno na sjednici, prestala potreba za njegovim postojanjem, a preostala sredstva fonda, bilo u novcu ili nekretninama, usmjerit će se u Budžet Grada Sarajeva. Radi iznalaženja boljih rješenja u saobraćajnoj infrastrukturi i što boljeg informiranja građana, ponovno će se u javnoj raspravi naći Regulacioni plan "Hrasno I"", navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: