Uskoro gradnja
113

Usvojena odluka o gradnji spomenika borcima HVO-a u Sarajevu

I. P.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas odluku o gradnji spomenika palim borcima sarajevskog Hrvatskog vijeća odbrane.

Spomenik će finansirati i podići Grad Sarajevo na području naselja Čengić Vila, u neposrednoj blizini nekadašnjeg štaba HVO-a u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Inicijator podizanja spomenika je Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

HVO Sarajevo osnovan je 29. maja 1992. godine i brojala je oko 5.000 boraca, uglavnom sarajevskih Hrvata, ali i pripadnika drugih nacionalnosti. U odbrani Sarajeva tokom opsade poginulo je 109 pripadnika HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade Kralj Tvrtko u sastavu Armije RBiH.

Podsjećamo, javna rasprava o spomeniku trajala je 30 dana, a nakon što je Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo podnijela inicijativu za gradnju.

Također, Komisija za spomenike Gradskog vijeća je, postupajući u skladu sa Odlukom o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, razmotrila inicijativu i utvrdila da je spomenik od značaja za Grad Sarajevo.

Cijena gradnje spomenika procijenjena je na oko 2.800 konvertivilnih maraka.