Izlazna strategija za HDZ
293

Usvojena odluka da CIK za izbore posudi 9,7 miliona KM od RAK-a, ali ni to neće biti dovoljno

N. V.
HDZ ministri u Vijeću ministara (Foto: T. S./Klix.ba)
HDZ ministri u Vijeću ministara (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je Vjekoslav Bevanda na današnjem Kolegiju Vijeća ministara još jednom odbio CIK-ov zahtjev za izdvajanje novca za finansiranje izbora, sada je dao novi prijedlog koji je na kraju i usvojen.

Ministri su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pretplatnih sistema.

Odnosno, Bevanda je predložio da dio novca od RAK-a bude prebačen Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tačnije 9,728 miliona KM. Međutim, taj novac nije dovoljan s obzirom na to da je CIK BiH zatražio 12,5 miliona, koliko im je potrebno za provođenje i pripremu izbora.

Sada ostaje otvoreno pitanje kako će CIK obezbijediti još skoro tri miliona KM, kako bi izbori u potpunosti mogli biti finansirani. Inače, ovakav potez se može tumačiti i kao svojevrsna izlazna strategija HDZ-a jer nisu prihvatili više ranijih prijedloga da se novac obezbijedi iz budžetske rezerve.

Na ovaj način još jednom ako ništa kupili vrijeme, jer će veći dio novca biti obezbijeđen, ali ne i cjelokupni potreban iznos. S tim u vezi moguće da su i spriječili visokog predstavnika da nametne svoju odluku o finansiranju.

S obzirom na to da problem na ovaj način može biti tek privremeno i djelimično riješen, ali ne i spriječene buduće blokade, visoki predstavnik ima mogućnost da je poništi i donese svoje.