|

Usvojena inicijativa za osnivanje javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji"

Usvojena inicijativa za osnivanje javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji"
42
Klix.ba
20.11.2017. u 15:01
0
komentara
42

dijeljenja
Usvojena inicijativa za osnivanje javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji" Foto: Arhiv/Klix.ba
Na posljednjoj sjednici Skupštine KS, održanoj 15. novembra, Savjetu roditelja EDUS-a omogućeno je da prezentiraju svoju inicijativu o osnivanju nove javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji", koju je Skupština KS jednoglasno prihvatila.
"U mnogim zemljama svijeta, roditelji su glavni pokretači promjena u oblasti obrazovanja i prava djece s poteškoćama. Ovim aktom su im se pridružili i naši roditelji. Zadivljeni smo njihovom snagom i poletom koje su pokazali kada su, pored svojih porodičnih i radnih obaveza, našli vremena i volje da organizuju kampanju, naprave elaborat i ostvare mogućnost prezentovanja i učešća na mjestu gdje se odluke o obrazovanju njihove djece donose - u Skupštini KS. Zaista veliki korak za djecu, ali i za roditeljski aktivizam u našoj zemlji", istakla je predsjednica Skupštine EDUS-a Sanela Lindsay.

U odluci stoji da se Vlada Kantona Sarajevo zadužuje da u narednih 15 dana pristupi osnivanju interresorne grupe za sistemsko rješavanje pitanja programskih, prostornih i kadrovskih rješenja za djecu s poteškoćama u razvoju u specijalnim javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, s elaboratom kao radnim materijalom. Rok za izradu zaključaka interresorne grupe je tri mjeseca od njenog osnivanja. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je zaduženo da pod hitno, zaključno sa 15.12.2017. godine, izađe sa prostornim i kadrovskim rješenjem za svu djecu sa poteškoćama u razvoju, do kraja školske godine 2017/18. Također, Vlada KS se zadužuje da za gore navedene namjene odvoji potrebna finansijska sredstva u Prijedlogu Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

"Jednoglasna odluka Skupštine KS je nama najdraža čestitka za Međunarodni dan djeteta. Hvala svim zastupnicima te predsjedavajućoj Ani Babić koji su glasali za i prepoznali ideju pokrenutu još na prethodnim sjednicama kroz inicijative zastupnica Neire Dizdarević, Segmedine Srne Bajramović i Sabine Ćudić. Radili smo dugo i naporno i prešli mnoge prepreke da dođemo na sjednicu i prezentujemo našu ideju o osnivanju Naučnog centra za podršku inkluziji i na kraju uspjeli. Kao što smo već ranije rekli, uvjereni smo da bi ovaj centar bio jedinstven u regionu i šire, na neki način snagu za hvatanje u korak sa svjetskim inkluzivnim praksama. Smatramo da u EDUS-u imamo najvažniji resurs - znanje, da taj resurs pod hitno treba usmjeriti na cjelokupni sistem i tako riješiti preopterećenost ovog programa kao i mnoge druge probleme u inkluzivnom obrazovanju. Odlukom Skupštine učinjen je prvi odlučan korak prema našem krajnjem cilju - sistemskom unaprjeđenju obrazovanja djece s poteškoćama. Iako se mnogo radujemo, istovremeno i strepimo za uspješno i blagovremeno sprovođenje odluke. Ipak, barem na današnji dan, želimo biti optimistični", naglasila je predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a Senada Bajrović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.