Grad Sarajevo
0

Usvojena Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i saobraćaja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaj na području KS-a sa 24 glasa za.

Na raspravi o informaciji o stanju kriminaliteta vijećnici su zatražili informaciji o broju zabilježenih prosjačenja.

"Preko 80 posto zabilježenih slučajeva prosjačenja je s područja KS-a. Postoje informacije o organiziranom prosjačenju u čiji proces rješavanja problema se trebaju uključiti i MUP-ovi susjednih kantona", kazao je portparol MUP-a KS-a Dragan Mioković.

U informaciji se navodi da je u periodu januar-mart 2009. godine registrirano 1.920 krivičnih djela, što je za 307 djela ili 13,8 posto manje nego u periodu januar-mart 2008.

U 579 slučajeva krivična djela su izvršila poznate osobe, a 1.341 krivično djelo prijavljeno je po nepoznatom počiniocu od kojih je 31 naknadno rasvijetljeno.

Od 1.920 slučajeva maloljetnici su izvršili 177, a za njihovo izvršenje je prijavljeno 79 maloljetnika. U poređenju s prvim tromjesečjem 2008. broj maloljetnih izvršilaca smanjen je za 17, dok je broj krivičnih prijava koje su izvršili povećan za 34 posto.

U periodu januar-mart 2009. zbog raznih oblika narušavanja javnog reda i mira službenici policije podnijeli su 1.301 prekršajni nalog, što predstavlja povećanje za 310 slučajeva u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Tokom perioda januar mart 2009. stanje sigurnosti saobraćaja karakterizira povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i broja nezgoda s materijalnom štetom dok je smanjen broj nezgoda s nastradalim osobama i broj nastradalih osoba.

"Osnovni razlog povećanja saobraćajnih nezgoda je što osobe više zovu policiju kako bi kasnije ostvarili naknadu za nanesenu materijalnu štetu" kazao je Mioković.

Tokom prvog tromjesečja 2009. na području KS-a pet osoba je poginulo, 264 su povrijeđene od toga 50 teže, 214 lakše.

Uprava policije MUP-a KS-a je tokom Izvještajnog perioda nastavila implementaciju strategije borbe protiv korupcije.

"U Kantonu Sarajevo povećan je broj prijavljenih slučajeva narkomanije i nasilja u porodici, ali to znači da policija bolje obavlja svoj posao u ovim slučajevima. Najviše se nadgledaju osnovne i srednje škole", kazao je Mioković naglasivši da je transparentnost u radu policije strateški zadatak.