Vijeće ministara BiH
0

Usvojena informacija o realizaciji NATO Trust fonda

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo Informaciju Ministarstva odbrane o realizaciji NATO Trust fonda za BiH prekobrojnom osoblju u toku reforme odbrane u 2004, 2006. i 2007. godini i aktivnostima Ministarstva odbrane u oblasti tranzicije i zbrinjavanja osoblja.

Vijeće ministara BiH podržava napore Ministarstva odbrane BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u realizaciji programa NATO Trust fonda za BiH. Također podržava napore Ministarstva odbrane u izgradnji sistema tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog vojnog osoblja i jačanja vlastitih tranzicionih kapaciteta.

Vijeće ministara BiH će zatražiti da Parlamentarna skupština BiH podrži napore Ministarstva odbrane u predstojećim aktivnostima tranzicije i zbrinjavanja osoblja koje će biti otpušteno u 2010. godini i narednim godinama tako što će osigurati potrebna finansijska sredstva (budžet).

Zatražit će podršku svih državnih i entitetskih organa i institucija vlasti svih nivoa u predstojećim aktivnostima tranzicije i zbrinjavanja osoblja koje će biti otpušteno, a zatražit će i od međunarodne zajednice da podrži Ministarstvo odbrane BiH u predstojećim aktivnostima tranzicije i zbrinjavanja osoblja.

Zemlje donatori, NATO i Trust fond za BiH u 2004., 2006. i 2007. godini su osigurali 5.833.750,00 eura za zbrinjavanje oko 3.000 prekobrojnih osoba u reformi odbrane.

Vijeće ministara usvojilo je Informaciju o aktivnostima na izradi „Pregleda odbrane“ i zadužilo ministarstva i druge organe uprave u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom odbrane, preduzmu mjere u okviru nadležnosti s ciljem uspješne izrade ovog dokumenta.

Predviđeno je da kompletan proces rada na „Pregledu odbrane“ bude završen do polovine naredne godine.

Riječ je o strateškom dokumentu o sveukupnom stanju odbrambenog sistema i njegovoj usklađenosti s odbrambenim izazovima i rizicima, potrebama i mogućnostima BiH u ovoj oblasti, te prijedlozima dugoročnih rješenja i konkretnim mjerama u misijama, strukturi i organizaciji Oružanih snaga BiH.

Izradom, usvajanjem i provođenjem „Pregleda odbrane“ doprinijet će se postizanju vanjskopolitičkog prioriteta BiH koji se odnosi na prijem BiH u NATO savez.