{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena informacija o potrebama elektrifikacije stambenih jedinica povratnika

F
30.8.2007. u 18:45
0
0
Usvojena informacija o potrebama elektrifikacije stambenih jedinica povratnika
0
Usvojena informacija o potrebama elektrifikacije stambenih jedinica povratnika
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o potrebama elektrifikacije stambenih jedinica povratnika.
Vijeće je zaključilo da će se problem elektrifikacije lokacija realiziranog povratka riješavati kontinuirano, u skladu s potrebama na terenu, putem zajedničkih finansiranih projekata elektrifikacije koji će se finansirat zajedničkim učešćem elektroprivreda, Vijeća ministara BiH, entiteta, općina i donatora, a finansijsko učešće može se osigurati kreditnim zaduženjem učesnika u finansiranju.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice s predstavnicima ovih institucija održat će zajednički sastanak kako bi se utvrdio zajednički globalni program za cjelovito rješenje problema elektrifikacije i utvrdila ciljna godina kada će BiH dostići predratni nivo elektrifikacije.

Vijeće ministara BiH u realiziranju ovih projekata sudjelovat će do 25 posto ukupne vrijednosti projekta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će osigurati pravni okvir za udruživanje sredstava i njihovo realiziranje putem Fonda za povratak.

Ukupno finansijsko učešće institucija BiH u zajedničkim projektima elektrifikacije lokacija realiziranog povratka iznosit će 9,7 miliona KM, što je 25 posto procijenjih potreba, a učešće na godišnjem nivou iznosit će 3.233.300 KM. Uz usklađenu dinamiku finansiranja ostalih učesnika problem elektrifikacije realiziranog povratka bi se riješio u naredne tri godine.

Po osiguranju novaca Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će javnim pozivom općinama, jednom godišnje, prikupiti projektne prijedloge za elektrifikaciju lokacija realiziranog povratka. Ministarstvo će propisati kompletnu proceduru realiziranja zajedničkih projekata elektrifikacije uključujući i uslove za izradu projektnog prijedloga za elektrifikaciju lokacije realiziranog povratka.

Prema informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice nije elektrificirano 3.009 stambenih jedinica u 107 općina u Bosni i Hercegovini, u kojima je realizirani povratak. To znači da oko 7.500 povratnika živi bez električne energije u prosjeku od dvije do šest godina, a u nekim slučajevima i 10 godina što je prema ocjeni Vijeća ministara drugi problem koji negativno utiče na održivi povratak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: