BiH
0

Usvojena “Građanska platforma za izbore 2006. godine“

FENA
Građanski pokret "Grozd" održao je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj je usvojen dokument "Građanska platforma za izbore 2006. godine".

Ovaj dokument definira zahtjeve građana BiH koje oni upućuju svim političkim strankama, nezavisnim kandidatima, koalicijama i savezima-učesnicima izbora u oktobru 2006.

U "Građanskoj platformi za izbore 2006. godine" očekuje se do 2010. godine da se otvori 150.000 radnih mjesta u BiH, da se iskorijeni ekstremno siromaštvo u BiH, da minimalna penzija u BiH bude 250 KM, da svaki građanin u BiH ima pristup osnovnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, da se osigura dostojanstven standard života na selu, da BiH bude zemlja jednakih mogućnosti za mlade ljude, da se smanje troškovi administracije, da se okonča reforma sistema obrazovanja u BiH, da se smanji nivo korupcije u BiH, da BiH ispuni uvjete za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, da javna preduzeća budu bolje regulirana i efikasnija u pružanju usluga, te da se udvostruče direktna strana ulaganja.

“Uoči općih izbora zakazanih za 1. oktobar, građani i organizacije civilnih društava pokrenule su Građansku platformu za izbore 2006. godine“ i identifikovali najveće probleme i utvrdili realne ciljeve i preporuke za rješavanje ovih problema”, kazao je direktor Centra za promociju civilnog društva – CPCD Fadil Šero.

Direktor Centra civilnih inicijativa – CCI Zlatan Ohranović je kazao kako se od političkih stranaka očekuje da pažljivo razmotre preporuke i ciljeve iz “Građanske platforme”, uvrste ih u svoje predizborne političke programe i među njima utvrde prioritet svog budućeg djelovanja.

S današnje Konferencije upućen je poziv svim građanima da potpišu peticiju za podršku ovom dokumentu.