BiH
2

Usvojena Deklaracija o transatlantskom partnerstvu

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Parlamentarna skupština NATO-a usvojila je Deklaraciju o transatlantskom partnerstvu u kojoj je naglašena potreba jačanja jedinstva Alijanse, te afirmisana politika "otvorenih vrata" za punopravno članstvo, a s tim u vezi posebno su pomenute BiH, Crna Gora, Makedonija i Gruzija.

U radu proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, koje je održano od 30. maja do 1. juna u Viljnusu, učestvovao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Božo Ljubić, koji je upoznao kolege sa ozbiljnošću situacije u BiH nakon nedavnih katastrofalnih poplava.

Ljubić, koji je i predsjedavajući parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, naglasio je potrebu za urgentnom pomoći stanovništvu u saniranju nastalih posljedica, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Više učesnika zasjedanja, među kojima je generalni sekretar NATO-a Anders fogh Rasmussen, tokom izlaganja izrazili su solidarnost sa zemljama zapadnog Balkana, koje su pogođene poplavama.

Trodnevno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO obilježila je rasprava o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

S tim u vezi usvojena je Deklaracija o podršci Ukrajini, kojom se izražava solidarnost Parlamentarne skupštine NATO-a sa ukrajinskim narodom u odbrani nezavisnosti i teritorijalnog integriteta te zemlje.