{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena apelacija braće Alijagić

S
31.5.2009. u 11:49
0
1
Usvojena apelacija braće Alijagić
0
Usvojena apelacija braće Alijagić
Zgrada Ustavnog suda BiH
Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Saliha i Muamera Alijagića iz Trebinja, te ostavio na snazi dio presude Okružnog suda u Trebinju od 2004. godine, prema kojoj su Vlada Republike Srpske /RS/ i opština Trebinje Alijagićima na ime odštete za oduzetu imovinu trebalo da isplate oko 36 miliona KM.
Ustavni sud BiH je ostavio na snazi presudu Okružnog suda u Trebinju od 24. septembra 2004. godine u dijelu u kojem je odlučeno o naknadi materijalne štete za oduzeti repromaterijal, a u dijelu odluke o kamatama i naknadi za oduzete mašine predmet je vraćen na ponovni postupak, saopšteno je iz ovog suda.

U saopštenju se navodi da je Ustavni sud BiH utvrdio da postoji povreda prava na pravičan postupak i prava na imovinu kada su Vrhovni sud RS i Okružni sud u Trebinju, u postupku utvrđivanja naknade štete za oduzetu imovinu, kako se dodaje, očigledno proizvoljno primijenili relevantne pozitivnopravne propise i kada parnični postupak nije okončan u "razumnom roku".

Ustavni sud BiH je zbog neosnovanosti odbacio apelaciju Ministarstva trgovine i snabdijevanja Republike Srpske i opštine Trebinje, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS od 31. januara 2008. godine, kojom se Alijagićima treba isplatiti oko 1,2 miliona KM.

Okružni sud u Trebinju je krajem 2004. godine donio presudu u korist Alijagića, po kojoj Vlada RS i opština Trebinje treba da ima isplate oko 36 miliona KM.

Vrhovni sud RS je iste godine poništio ovu presudu i uputio predmet drugostepenom organu, koji je u ponovljenom postupku 2005. godine odlučio da se Alijagićima isplati oko 1,2 miliona KM.

Vlada RS i opština Trebinje su se žalili na ovu presudu, kao i Alijagići, pa je 2008. godine Vrhovni sud RS potvrdio presudu o isplati 1,2 miliona KM, na šta su se ponovo žalile obje strane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: