Ustavni sud BiH
0

Usvojena apelacija braće Alijagić

SRNA
Zgrada Ustavnog suda BiH
Zgrada Ustavnog suda BiH
Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Saliha i Muamera Alijagića iz Trebinja, te ostavio na snazi dio presude Okružnog suda u Trebinju od 2004. godine, prema kojoj su Vlada Republike Srpske /RS/ i opština Trebinje Alijagićima na ime odštete za oduzetu imovinu trebalo da isplate oko 36 miliona KM.

Ustavni sud BiH je ostavio na snazi presudu Okružnog suda u Trebinju od 24. septembra 2004. godine u dijelu u kojem je odlučeno o naknadi materijalne štete za oduzeti repromaterijal, a u dijelu odluke o kamatama i naknadi za oduzete mašine predmet je vraćen na ponovni postupak, saopšteno je iz ovog suda.

U saopštenju se navodi da je Ustavni sud BiH utvrdio da postoji povreda prava na pravičan postupak i prava na imovinu kada su Vrhovni sud RS i Okružni sud u Trebinju, u postupku utvrđivanja naknade štete za oduzetu imovinu, kako se dodaje, očigledno proizvoljno primijenili relevantne pozitivnopravne propise i kada parnični postupak nije okončan u "razumnom roku".

Ustavni sud BiH je zbog neosnovanosti odbacio apelaciju Ministarstva trgovine i snabdijevanja Republike Srpske i opštine Trebinje, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS od 31. januara 2008. godine, kojom se Alijagićima treba isplatiti oko 1,2 miliona KM.

Okružni sud u Trebinju je krajem 2004. godine donio presudu u korist Alijagića, po kojoj Vlada RS i opština Trebinje treba da ima isplate oko 36 miliona KM.

Vrhovni sud RS je iste godine poništio ovu presudu i uputio predmet drugostepenom organu, koji je u ponovljenom postupku 2005. godine odlučio da se Alijagićima isplati oko 1,2 miliona KM.

Vlada RS i opština Trebinje su se žalili na ovu presudu, kao i Alijagići, pa je 2008. godine Vrhovni sud RS potvrdio presudu o isplati 1,2 miliona KM, na šta su se ponovo žalile obje strane.