Dom naroda PSBiH
0

Usvojena 4 zakona koji su obaveza iz Mape puta

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Prijedlog zakona o graničnoj kontroli i Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Predložene zakone, čije je usvajanje uvjet iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, ranije je usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Prijedlogom zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme bit će omogućeno Bosni i Hercegovini preuzimanje nadležnosti u ovoj oblasti od EUFOR-a. Njime se uređuju način i uslovi pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, kao i kretanje naoružanja u vezi s prelaskom državne granice.

Ministarstvo sigurnosti BiH, prema odredbama ovog zakona, zaprimat će zahtjeve za izdavanje odobrenja za kretanje naoružanja prilikom prelaska državne granice.

Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i kantona odnosno Policiji Brčko Distrikta BiH podnosit će se zahtjevi za kretanje naoružanja unutar i između entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Prijedlogom zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima ova oblast bit će izdvojena iz Zakona o krivičnom postupku BiH i uređena na sveobuhvatan način u skladu s praksom zemalja Evropske unije i okruženja. Ovim zakonom želi se osigurati jednoobrazan postupak za sva tijela u BiH, kako na državnom tako i na nivou entiteta i Brčko Distrikta BiH u skladu s međunarodnim konvencijama i ugovorima kojima je BiH pristupila.

Jedna od novina u ovom zakonu je prebacivanje troškova ekstradicije i transfera osuđenih osoba sa sudova BiH na Ministarstvo pravde BiH.

Prijedlogom zakona predviđena je i mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja drugoj državi za krivična djela za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od 10 ili više godina ako BiH zaključi ugovor s tom državom.

Prijedlogom zakona o graničnoj kontroli uređuju se granična kontrola, prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična linija, zaštitno područje, kontrola prijenosa oružja i municije preko državne granice, međunarodna granična policijska saradnja, prikupljanje podataka i vođenje evidencije te druga pitanja u vezi s graničnom kontrolom.

Prijedlog zakona usklađen je sa Strategijom integriranog upravljanja granicom i evropskom legislativom u ovoj oblasti. Donošenjem ovog zakona prestat će važiti aktuelni Zakon o nadzoru i kontroli prelaska državne granice.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usklađen je sa standardima EU u ovoj oblasti. Donošenje ovog zakona kratkoročni je prioritet iz Evropskog partnerstva.

Ovaj prijedlog zakona na sveobuhvatniji način tretira ovu oblast u odnosu na dosadašnji Zakon o sprečavanju pranja novca.