{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen zakon o vanparničnom postupku

F
8.4.2009. u 12:48
0
1
Usvojen zakon o vanparničnom postupku
0
Usvojen zakon o vanparničnom postupku
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvoji su danas u nastavku sjednice u Banjoj Luci Zakon o vanparničnom postupku, a kojim se utvrđuju pravila vanparničnog postupka po kojima sudovi ili drugi organi postupaju i odlučuju o ličnim, porodičnim, imovinskim i drugim pravima i pravnim interesima, koji se rješavaju u vanparničnom postupku.
Odredne ovog zakona iz porodičnih odnosa odnose na dozvolu za zaključenje braka, produženje i prestanak roditeljskog prava i oduzimanje i vraćanje roditeljskog prava.

Kod dozvole za zaključenje braka sud u vanparničnom postupku na zahtjev maloljetne osobe koja je navršila 16 godina, uz saslušanje roditelja i drugih dokaza može odlučiti o zahtjevu za dozvolu za zaključenje braka.

Maloljetna osoba koja dobije dozvolu za zaključenje braka tim rješenjem dobija i potpunu poslovnu sposobnost.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman rekao je i da je u ovom zakonu predviđena mogućnost da sud, na zahtjev učesnika ostavinskog postupka, taj postupak može povjeriti notaru na način i pod uvjetima predviđenim ovim zakonom.

Selman je naglasio da su u zakonu uređeni rokovi u kojima je sud dužan da donese rješenje o visini naknade za eksproprisanu nepokretnost, kao i rok u kojem je drugostepeni sud dužan da donese odluku po žalbi.

U Skupštini RS-a u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o sadnom materijalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: