{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Zakon o ukidanju ombudsmana RS-a

F
23.12.2009. u 12:53
0
8
Usvojen Zakon o ukidanju ombudsmana RS-a
0
Usvojen Zakon o ukidanju ombudsmana RS-a
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas Zakon o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu RS-a, po hitnom postupku, što je uvjet koji je RS morala ispuniti za liberalizaciju viznog režima za BiH.
Stupanjem na snagu ovog zakona odmah prestaje da važi Zakon o ombudsmanu RS-a, što je novina u odnosu na ranije predlagane zakone iz te oblasti u kojima je bio definiran rok od 60 dana za prestanak funkcioniranja entitetskog ombudsmana.

Predviđeno je i da će trenutno zaposlene u Instituciji ombudsmana RS-a preuzeti Ombudsman za djecu RS-a, Ured za predstavke i prijem građana pri službi predsjednika RS-a i druge institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava, dok će se za one koji ne budu prešli u te institucije primjenjivati propisi kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenih u organima uprave RS-a.

Nezavršene predmete ombudsmana RS-a, u zavisnosti od prirode, preuzet će također spomenute institucije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Zakonom o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu RS-a definirano je i da ombudsman i njegovi zamjenici imaju pravo na plaću u periodu od šest mjeseci po razrješenju s funkcije, a to pravo prestaje danom zasnivanja radnog odnosa kod drugog poslodavca.

Tokom višesatne rasprave čuli su oprečni stavovi poslanika opozicije i vladajuće većine.

Dok je opozicija optuživala vlast da ovim zakonom prenosi nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, vladajuća većina ističe da oni svojim pritivljenjem koče viznu liberalizaciju.

Narodna skupština RS-a danas je bez rasprave usvojila i izmjene i dopune Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih djelovanja od 20. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: