Skupština HNK-a
0

Usvojen zakon o turizmu i ugostiteljstvu, nema novosti oko formiranja vlade

FENA
Samir Sunagić
Samir Sunagić
Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNK) usvojila je danas Prijedlog zakona o turističkoj djelatnosti HNK-a te Prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti HNK-a.

Do sada je ove dvije djelatnosti tretirao jedinstven zakon, no situacija na terenu pokazala je potrebu za zakonskim razdvajanjem turizma i ugostiteljstva, kazao je kantonalni ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Samir Sunagić.

"Novim zakonima pokušali smo stvoriti pravne pretpostavke za rješavanje problema koji su prisutni u obje ove djelatnosti, što bi u konačnici trebalo rezultirati kvalitetnijom turističkom ponudom. Prije svega, veliki problem imamo na polju kategorizacije smještajnih objekata. Do sada nismo mogli raditi kategorizaciju, što je vlasnicima objekata smanjivalo kompetentnost na turističkom tržištu", kazao je županijski ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Samir Sunagić.

Kantonalna Skupština danas je usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK-a za 2010. godinu te Izvještaj o radu Vlade HNK-a za proteklu godinu.

Zastupnici su u diskusiji upozorili kako ovi izvještaju pokazuju da se Kanton nalazi u ozbiljnim financijskim problemima, što ilustrira činjenica da HNK-u uskoro na naplatu dospijevaju obveze od preko 120 miliona maraka.

Kada je u pitanju proces formiranja nove vlasti u HNK-u na današnjoj sjednici Skupštine nije se moglo doći do novih informacija. Tek je zastupnik SDP-a BiH Aner Žuljević u izjavi za novinare kazao kako je, prema informacijama kojima on raspolaže, HDZ BiH otpočeo pregovore s "nekim strankama" te da u te pregovore nije uključen SDP.

"HDZ BiH mora uvažavati činjenicu da stranke platforme imaju 12 zastupnika i da je bez njih nemoguće formirati vlast. Međutim, oni (HDZ BiH) su svjesno krenuli u stvaranje još veće nestabilnosti. To pokazuje kako se neodgovorni kada je u pitanju prostor u kojem su oni izborni pobjednici", kazao je Žuljević.