Skupština KS
16

Usvojen Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na području KS

FENA
Skupština KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo donijela je Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Za stanje o sigurnosti saobraćaja, pored ministarstava unutrašnjih poslova i saobraćaja, odgovorna i zadužena su i ministarstva zdravstva te obrazovanja, nauke i mladih, javna preduzeća koja upravljaju cestovnom mrežom kao i lokalne zajednice u okviru svojih nadležnosti.

U cilju poticanja preventivnih i drugih aktivnosti u ovoj oblasti i razvijanja saobraćajne kulture sudionika u saobraćaju, Zakon propisuje osnivanje Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama KS, kao savjetodavnog tijela Vlade Kantona.

Iako nije jasno definiran saobraćaj u mirovanju, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo je obrazložio da će to biti riješeno podzakonskim aktom.

Istakao je da bi općine trebale osigurati parking prostor, a to će biti definirano kantonalnom uredbom.

Također, novinu predstavlja formiranje sektora za sigurnost saobraćaja u resornom ministarstvu, radi boljeg provođenja i kontrole sistema mjera poboljšanja saobraćaja i koordinacije sa svim drugim subjektima u tom sistemu.

Ovim se zakonom također propisuje da sportske i druge priredbe ili druge aktivnosti - brdske autotrke, motociklističke trke, atletski maratoni, protestne šetnje i marševi, umjetnički performansi te druge aktivnosti na cestama u Kantonu mogu se održavati uz prethodno pribavljeno rješenje MUP-a.

Zakon definira, pored ostalog, način izvođenja radova, mjere za otklanjanje smetnji uz praćenje stanja saobraćaja na javnim cestama.

Jasno su definirani i uslovi korištenja javnih saobraćajnih površina pojedinih učesnika u saobraćaju kao i zabrane i ograničenja saobraćaja u pojedinim dijelovima KS.

Posebnim poglavljima regulisan je prijevoz osoba motornim i priključnim vozilima, propisane su posebne mjere sigurnosti u odnosu na djecu u saobraćaju, uslovi odobravanja sportskih i drugih aktivnosti na putevima, način organizacije parkiranja, uslovi za sticanje vozačke dozvole za vozače tramvaja, uklanjanje oštećenih, dotrajalih i neregistrovanih vozila i olupina.

Definiran je i saobraćaj motornim vozilima u užoj gradskoj jezgri s ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja, smanjenja emisije štetnih gasova, rješavanja problema parkiranja i smanjenja gužvi u ovoj zoni.

Precizirano je, između ostalog, da snabdijevanje poslovnih objekata koji se nalaze uz saobraćajnice vrši do 7 sati za sve objekte za tekući dan koji nemaju osiguran prostor namijenjen za zaustavljanje vozila.

Ova odredba se ne odnosi na vozila koja dostavljaju pekarske proizvode u drugim periodima dana. Snabdijevanje objekata u pješačkoj zoni vršit će se do 9 sati, uz odobrenje Ministarstva ili ako saobraćajnim znakom nije drugačije regulisano.

Odvoz smeća, prema ovom Zakonu, u općinama Stari Grad i Centar, u području glavne saobraćajnice na dionici Vijećnica – Marijin Dvor, u oba smjera i u ulicama unutra ovog prstena vršit će se do 7 sati po prioritetima.