|

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH
0
F
FENA
20.6.2006. u 14:21
0
komentara
0

dijeljenja
Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.
Delegati su na današnjoj sjednici u Sarajevu ovaj zakon usvojili u oba čitanja, u identičnom tekstu koji je prethodno usvojio Zastupnički dom.

Suština predloženih izmjena i dopuna je u tome da se carinskih dažbina oslobode projekti obnove i rekonstrukcije koje usvaja Vijeće ministara BiH, a koji se finansiraju dijelom iz donacija, kredita međunarodnih razvojnih banaka. Od plaćanja uvozne dažbine oslobađa se i uvozna oprema privrednih preduzeća koja u slobodnoj zoni obavljaju proizvodne djelatnosti usmjerene na izvoz roba.

Ove izmjene i dopune podržala je i Vanjskotrgovinska komora BiH.

,,Ovo je pozitivan pomak, koji će u krajnjoj liniji rezultirati većom konkurentnošću bh. preduzeća koja se bave proizvodnjom i izvoze svoju robu", izjavio je novinarima predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Goran Milojević.

Dom naroda je jednoglasno dao suglasnost na ratifikaciju Europske konvencije o kinematografskoj koprodukciji iz 1992. godine. Konvencija je potpisana 21. februara 2005. godine u Strasbourgu, a obavezuje na unapređenje razvoja europske filmske koprodukcije.

Data je suglasnost i na ratifikaciju Ugovora o finansiranju između BiH i Europske investicione banke - Finansiranje projekta Željeznice II. Ugovor je potpisan 21. decembra 2005. godine u Sarajevu i 28. decembra te godine u Luxemburgu.

Dom naroda je suglasnost dao i na ratifikaciju Ugovora između BiH i Makedonije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kao i ratifikaciju ugovora između ovih dviju zemalja o izručenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.