BiH
0

Usvojen Zakon o gasu u Narodnoj skupštini RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u današnjem nastavku zasjedanja Zakon o gasu, koji je usklađen s direktivama Evropske unije i precizno definira obaveze subjekata u oblasti proizvodnje, uvoza, prometa, distribucije i potrošnje prirodnog gasa.

Ministar privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip istaknuo je da je riječ o potpuno novom zakonu kojim se prvi put u Republici Srpskoj i BiH reguliše gasni sektor.

„Zakon će omogućiti i da se gasni sektor razvija i na nivou cijele BiH i kompatibilnost s drugim gasnim privredama u okruženju“, naglasio je ministar Ubiparip.

Sinoć prekinuta rasprava o Prijedlogu prostornog plana RS-a do 2015. godine, a nakon što je Vladi RS-a dostavljeno 25 amandmana i jedan zaključak, trebalo bi da bude nastavljena danas nakon što Vlada razmotri sve amandmane.

Poslanici su sinoć po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjeni Zakona o poljoprivredi koji na novi način regulira pitanje registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Od sada će ovaj posao, umjesto općina, koje u velikom broju nisu ni tehnički ni kadrovski osposobljene za to, obavljati Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

U toku je razmatranje Nacrta zakona o internoj reviziji u javnom sektoru RS-a.