{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Zakon o državnoj pomoći

F
30.1.2009. u 14:53
0
0
Usvojen Zakon o državnoj pomoći
0
Usvojen Zakon o državnoj pomoći
Narodna skupština RS-a usvojila je danas u nastavku sjednice u Banjoj Luci Nacrt zakona o državnoj pomoći u RS-u, koji ima za cilj da omogući pojačan stručni i pravni nadzor nad korištenjem javnih sredstava te da ovu oblast uskladi sa zakonodavstvom Evropske unije.
“Državna pomoć podrazumijeva sva izdvajanja iz republičkog ili općinskih budžeta u korist određenih privrednih subjekata, koji time mogu narušiti odgovarajuću konkurenciju“, pojasnila je pomoćnica ministra finansija RS-a Radmila Mihić.

Rekla je da izdvajanja iz budžeta podrazumijevaju subvencije, donacije, grantove iz različitih nivoa javnih sredstava, a smanjeni javni prihodi znače i manje porezne olakšice, koji se donose u korist privrednih subjekata.

“Generalno pravilo EU jeste da su državne pomoći zabranjene, osim u izuzetnim slučajevima“, navela je Mihić i istakla da postoji grupa pravila i procedura koje se moraju poštovati u definiranju državne pomoći.

Mihić je napomenula da se zakonom uvodi i komisija Vlade RS-a, koja nije novo, već redovno radno tijelo, koje će unaprijed morati biti informirano o svim potencijalnim davanjima privrednim subjektima, da bi ustanovila da li je ono zabranjena ili nedopuštena pomoć ili može biti dozvoljeno.

“Sva davanja javih sredstava privrednim subjektima sada prvi put postaju predmet posebne kontrole", naglasila je Mihić i dodala da se ovom tematikom prvi put bavi neka institucija u BiH, a da je institut državne pomoći novi čak i u EU.

Poslanici su tokom današnjeg rada usvojili i Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostalim obaveznim osiguranjima od odgovornosti i Nacrt zakona o komitetu za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: