{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen višegodišnji plan finansijske pomoći za BiH

F
23.9.2008. u 17:57
0
0
Usvojen višegodišnji plan finansijske pomoći za BiH
0
Usvojen višegodišnji plan finansijske pomoći za BiH
Evropska komisija je u utorak usvojila strateške smjernice za pružanje finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini (Višegodišnji indikativni plan za period od 2008. do 2010. godine).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ova pomoć BiH ima za cilj da pomogne zemlji na njenom putu ka EU, unaprijedi političku reformu i izgradnju demokratskih institucija, ekonomsku reformu, te približavanje evropskim standardima u sektorima koji se odnose na uvođenje i provođenje zakonodavstva EU, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Posebna komponenta Programa finansirati će prekograničnu saradnju. Za period 2008. - 2010. predviđen je budžet Zajednice u iznosu od ukupno 269,9 miliona eura za finansijsku pomoć BiH u obliku bespovratne pomoći.

Finansijska pomoć, osigurana u sklopu Instrumenta za predpristupnu pomoć (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA), predstavlja podršku BiH u Procesu stabilizacije i prodruživanja i pripremi zemlje za pristupanje EU. Ova pomoć odražava prioritete iz Evropskog partnerstva, procjene godišnjeg Izvještaja o napretku, te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU. Glavni dio ovog budžeta namijenjen je za podršku aktivnostima u sklopu Komponente I IPA-e za pomoć pri tranziciji i izgradnji institucija (254,5 miliona eura). Manji dio bit će namijenjen za Komponentu II IPA-e za aktiivnosti na prekograničnoj saradnji (15,4 miliona eura).

Detaljnije, prva pod-komponenta, koja obuhvata političke uslove, će se fokusirati na jačanje demokratskih institucija, reformu ustava, reformu javne uprave, fiskalni menadžment, reformu policije i sudstva, borbu protiv korupcije, ljudska parava i zaštitu manjina, povratnike i ugrožene grupe, civilno društvo i medije. Druga pod-komponenta koja se odnosi na ekonomski razvoj će se fokusirati na društveno-ekonomsku situaciju u zemlji i među stanovništvom podržavanjem mjera vezanih za trgovinu, zaposlenje, obrazovanje, zdravstvo, poslovno okruženje kao i mala i srednja preduzeća, makro-ekonomsku stabilnost, kvalitet javne potrošnje te regionalni razvoj. Treća pod-komponenta se odnosi na finasiranje aktivnosti kojima će se ojačati sposobnost BiH da preuzme obaveze članstva u Evropskoj uniji kroz pružanje podrške približavanju evropskim standardima. Podrška će biti usmjerena na razvoj i realizaciju strategija i politika kako bi se približilo evropskom zakonodavstvu (acquis) u području unutrašnjeg tržišta, sektoralnih politika, pravde, slobode i sigurnosti. Naglasak ovog dijela pomoći je na poljoprivredi i ruralnom razvoju, transportu i energiji. Sektori takodje obuhvaćeni podrškom su okoliš, kvalitena infrastruktura, carine i oporezivanje.

Komponentom koja se odnosi na "Preko-graničnu saradnju" će se pružiti pomoć prekograničnoj saradnji BiH sa susjednim zemljama Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, učešću u programu Adriatic sa zemljama članicama Evropske unije kao i prelaznim programima Evropskog fonda za regionalni trazvoj (ERDF) pod nazivom "Jugoistočna Evropa" i "Mediteran".

Da bi se osigurala maksimalna efikasnost finansijske pomoći Evropske unije definicija glavnih područja djelovanja kao i vrsta aktivnosti koje će se finasirati su definisani u uskoj koordinaciji s međunarodnim finansijskim institucijama kao i drugim bilateralnim donatorima koji su aktivni u BiH, kaže se u saopćenju Delegacije Evropske komisije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: