PSBiH
0

Usvojen set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli i Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Također, po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a koji predstavlja kratkoročni prioritet iz Evropskog partnerstva.

Prijedlogom zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima ova oblast će biti izdvojena iz Zakona o krivičnom postupku BiH i uređena na sveobuhvatan način u skladu s praksom zemalja EU i okruženja.

Ovim zakonom želi se osigurati jednoobrazan postupak za sva tijela u BiH, kako na državnom tako i na nivou entiteta i Brčko Distrikta u skladu s međunarodnim konvencijama i ugovorima kojima je BiH pristupila.

Jedna od značajnih novina u ovom zakonu je prebacivanje troškova ekstradicije i transfera osuđenih lica sa sudova BiH na Ministarstvo pravde BiH, a predviđena je i mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja drugoj državi za krivična djela za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina, ukoliko BiH zaključi ugovor s tom državom.

Prijedlogom zakona o graničnoj kontroli uređuju se granična kontrola, prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična linija, zaštitno područje, kontrola prenosa oružja i municije preko državne granice, međunarodna granična policijska saradnja, prikupljanje podataka i vođenje evidencije, te druga pitanja u vezi s graničnom kontrolom.

Donošenjem ovog zakona prestat će važiti aktuelni Zakon o nadzoru i kontroli prelaska državne granice.

Prijedlogom zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme bit će omogućeno BiH preuzimanje nadležnosti u ovoj oblasti od EUFOR-a.

Njime se uređuju način i uslovi pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, kao i kretanje naoružanja u vezi s prelaskom državne granice.

Ovaj zakon ne odnosi se na kretanje naoružanja koje obavljaju Oružane snage OSBiH i policijski organi u BiH u okviru svoje službe, kao ni na nošenje ličnog oružja (fizičkim licima kojima je izdata dozvola za nošenje oružja).

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, usklađen je sa standardima EU te se njime na sveobuhvatniji način tretira ova oblast u odnosu na dosadašnji zakon o sprečavanju pranja novca.