Mostar
0

Usvojen rebalans budžeta za 2009. godinu

FENA
Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog natona (HNK) usvojen je rebalans kantonalnog budžeta za 2009. godinu.

Od osamnaest amandmana koji su bili predloženi, prihvaćen je samo jedan, i to onaj koji se odnosi na izdvajanje za sport.

Premijer Vlade HNK-a Srećko Boras kazao je kako ga usvajanje tog amandmana pomalo brine jer zbog toga, kako je rekao, može doći u pitanje stand-by aranžamn za HNK.

On je dodao kako su od predloženih amandmana, neki bili tehnički neispravni, dok su se drugi odnosili na to da se povećanjem prihodne strane budžetom osiguraju sredstva za određene izdatke.

"Vlada je odbila takve amandmane, a Skupština je usvojila samo jedan amandman, i ja se nadam da to neće biti previše ozbiljan iznos koji će ugroziti cjelokupan aranžman", kazao je Boras.

Na pitanje je li zadovoljan usvojenim rebalansom, Boras je kazao kako i jeste i nije te da se ne boji najavljenih štrajkova.

Predsjednik Skupštine HNK-a Ramiz Jelovac okarakterizirao je rebalans budžeta kao sebičan jer su pojedine značajne stvari izostavljene iz njega.

Po njegovom mišljenju, neprihvatljivo je to da je vlada već gotovu stvar stavila pred Skupštinu.

"Međutim to je stranačko pitanje, da se osigura dovoljan broj ruku i onda se ide u proceduru", dodao je Jelovac.

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a Aner Žuljević kazao je kako samo premijerov službeni automobil vrijedi onoliko koliko je bilo potrebno da se izdvoji za kulturu. Pritom je istaknuo kako je u samo dvije godine Vlada HNK zaposlila preko 150 osoba u administraciji, a ove godine smanjila više od 20 posto plate budžetskim korisnicima.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš kazao je kako je stav prosvjetara da neće pristati na bilo kakvo smanjenje plata te da će, ukoliko ne dođe do pregovora s Vladom i onoga što oni traže prosvjetari pokrenuti postupak generalnog štrajka.

On je dodao kako nije siguran kada će doći do početka štrajka, odnosno hoće li već početak nastave biti odgođen.