Vrijedan 16 miliona KM
13

Usvojen projekat za adaptivno upravljanje saobraćajem u Kantonu Sarajevo

B. R.
Adaptivnim upravljanjem bi se trebalo ubrzati kretanje tramvaja (Foto: T. S./Klix.ba)
Adaptivnim upravljanjem bi se trebalo ubrzati kretanje tramvaja (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila projekat za adaptivno upravljanje saobraćajem. Resorni ministar Adnan Šteta je objasnio šta to znači i istakao da će za to biti izdvojeno 16 miliona KM.

Kako su saopćili iz Vlade KS, Na prijedlog Ministarstva saobraćaja su donijeli Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Adaptivno upravljanje saobraćajem" vrijednog 16 miliona KM.

Usklađen je sa, kako su naveli, strateškim ciljevima Ministarstva saobraćaja i bit će uvršten u kantonalnu Strategiju razvoja za period od 2021. do 2027. godine, a čija je izrada u toku.

Projekt je uvršten u Program javnih investicija za period od 2021. do 2023. Ministar Šteta je ukazao šta će značiti adaptivno upravljanje saobraćajem.

"Svrha ovog projekta je nabavka savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem koji uključuje komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama. Projekat također podrazumijeva i izradu centra za upravljanje, gdje bi se mogla pratiti situacija na saobraćajnicama u svakom trenutku, te poduzimati odgovarajuće mjere za rješenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama, kao i rješavanje incidentnih situacija", istakao je Šteta.

U Vladi KS su napomenuli da je budžetom za ovu godinu planirano vanjsko zaduženje za realizaciju ovog projekta u iznosu od sedam miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako su naglasili, prelazak na pametne i inteligentne sisteme upravljanja saobraćajem je opći trend u svijetu upravljanja u ovoj oblasti. Na ovaj način će cijeli sistem biti, kako su saopćili, učinkovitiji nego što se to postiže sa standardnim upravljanjem saobraćajem.

Projekat će biti baziran na, kako su najavili, najmodernijoj senzorskoj opremi, kao što su radarski detektori, koji će u realnom vremenu snimati potpunu saobraćajnu sliku grada, te omogućiti detaljne informacije bitne za dalje planiranje saobraćajne infrastrukture.

Korištenjem ovog tipa senzora omogućiti će daljnja, kako su naveli, poboljšanja adaptivnog upravljanja saobraćajem:

  • Implementacijom raskrsnica sa pametnim adaptivnim kontrolorima semafora: pametni kontrolori semafora će se na zahtjev prilagoditi lokalnim situacijama u saobraćaju, te odreagovati direktno na osnovu trenutne situacije u saobraćaju;

  • Operater će iz inteligentnog centralnog nadzornog sistema imati mogućnost postavljanja i ažuriranja strateških parametara, te mogućnost reagovanja u specifičnim situacijama;

  • Videonadzor će poboljšati opću sigurnosnu situaciju;

  • Visoko tehnološka, učinkovitija i pouzdana oprema "na ulici" u širem području grada će smanjiti ukupna kašnjenja zbog različitog intenziteta saobraćaja;

  • Modernizacijom opreme "na ulici" kao što je uvođenje LED semafora će se smanjiti potrošnja energije;

  • Prioritetizacijom javnog prijevoza će se smanjiti vrijeme putovanja i kašnjenje javnog prijevoza, čime će se javni prijevoz učiniti atraktivnijim. Ovo za posljedicu ima pozitivan utjecaj na smanjenje ukupnog broja vozila na ulici;

  • Prioritetizacija se naknadno može primijeniti i za interventna vozila - Hitna pomoć, vatrogasci - što će imati pozitivan utjecaj koji nije vezan isključivo za benefite u pogledu saobraćaja;

  • Radarski senzori će pored upotrebe u adaptivnom sistemu upravljanja prikupljati i opće saobraćajne podatke, kao što su: broj i kategorija vozila, brzina vozila, putanje kretanja vozila. Ovi podaci će dalje biti obrađivani u kontrolnom centru sistema.

Projekat će tretirati dio grada sa najvećom potrebom za regulacijom saobraćaja, a to je tramvajski koridor, kao glavnu arteriju u Sarajevu, ulaz u grad iz pravca Vogošće i još neke važne susjedne raskrsnice, dok će sistem moći proširiti i na regulaciju na transverzalama, paralelnim saobraćajnicama kao dio budućih projekata, saopćili su iz Vlade KS.