{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva

F
10.9.2008. u 16:08
0
0
Usvojen Program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva
0
Usvojen Program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Jedinstveni program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva na nivou Kantona Sarajevo.
Projekti i programi koji ulaze u Program sekundarne prevencije su uglavnom već provode u kontinuitetu, kazao je na pres-konferenciji premijer KS-a i predsjednik Tima za praćenje implementacije Akcionog plana za implementaciju "Strategije protiv maljoljetničkog prijestupništva za BiH" u KS-u Samir Silajdžić, dodavši da su za te projekte i programe zadužena resorna ministarstva: zdravstva, obrazovanja i nauke te za rad,socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Programe će provoditi i Centar za socijalni rad, Porodično savjetovalište te Disciplinski centar za maloljetnike.

Jedinstveni program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva na nivou KS-a, iz domena Ministarstva obrazovanja i nauke, predviđa formiranje baze podataka o maloljetnim učenicima koji ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, izradu indikatora i formiranje baze podataka - odgojno zapuštenih i zanemarenih učenika i učenika s težim devijacijama u ponašanju te individualne programe rada pedagoga i psihologa škola s odgojno zapuštenim i zanemarenim učenicima i učenicima s težim devijacijama u ponašanju, kazao je Silajdžić.

Predviđeni su i programi: škola roditeljstva i edukacija za razrednike i nastavnike.

Ministarstvo zdravstva KS-a radi kontinuirano Kantonalni program prevencije narkomanije, alkoholizma i drugih ovisnosti za period 2008.-2012. godine koji podrazumijeva primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju i istraživanje, monitoring i evaluaciju.

Vlada KS-a je utvrdila i Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana prihoda i izdataka JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo za 2008.

Ovim izmjenama planirano je 2.300.000 KM za podsticajne mjere za zapošljavanje, kazao je premijer KS-a Samir Silajdžić dodavši da će Vlada KS-a, nakon što Skupština KS-a usvoji izmjene i dopune, utvrditi koje su to podsticajne mjere za zapošljavanje.

"Nastavit ćemo s aktivnom politikom zapošljavanja pripravnika, a planirali smo i podsticajne mjere za program zapošljavanja osoba starosti više od 40 godina koje su na birou za zapošljavanje", kazao je Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: