Vlada KS-a
0

Usvojen Program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Jedinstveni program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva na nivou Kantona Sarajevo.

Projekti i programi koji ulaze u Program sekundarne prevencije su uglavnom već provode u kontinuitetu, kazao je na pres-konferenciji premijer KS-a i predsjednik Tima za praćenje implementacije Akcionog plana za implementaciju "Strategije protiv maljoljetničkog prijestupništva za BiH" u KS-u Samir Silajdžić, dodavši da su za te projekte i programe zadužena resorna ministarstva: zdravstva, obrazovanja i nauke te za rad,socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Programe će provoditi i Centar za socijalni rad, Porodično savjetovalište te Disciplinski centar za maloljetnike.

Jedinstveni program sekundarne prevencije maloljetničkog prijestupništva na nivou KS-a, iz domena Ministarstva obrazovanja i nauke, predviđa formiranje baze podataka o maloljetnim učenicima koji ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, izradu indikatora i formiranje baze podataka - odgojno zapuštenih i zanemarenih učenika i učenika s težim devijacijama u ponašanju te individualne programe rada pedagoga i psihologa škola s odgojno zapuštenim i zanemarenim učenicima i učenicima s težim devijacijama u ponašanju, kazao je Silajdžić.

Predviđeni su i programi: škola roditeljstva i edukacija za razrednike i nastavnike.

Ministarstvo zdravstva KS-a radi kontinuirano Kantonalni program prevencije narkomanije, alkoholizma i drugih ovisnosti za period 2008.-2012. godine koji podrazumijeva primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju i istraživanje, monitoring i evaluaciju.

Vlada KS-a je utvrdila i Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana prihoda i izdataka JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo za 2008.

Ovim izmjenama planirano je 2.300.000 KM za podsticajne mjere za zapošljavanje, kazao je premijer KS-a Samir Silajdžić dodavši da će Vlada KS-a, nakon što Skupština KS-a usvoji izmjene i dopune, utvrditi koje su to podsticajne mjere za zapošljavanje.

"Nastavit ćemo s aktivnom politikom zapošljavanja pripravnika, a planirali smo i podsticajne mjere za program zapošljavanja osoba starosti više od 40 godina koje su na birou za zapošljavanje", kazao je Silajdžić.