Skupština Kantona Sarajevo
0

Usvojen Program rada za 2009. godinu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Program rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2009. godinu.

Programom rada Skupštine KS-a za 2009. predviđene su, pored ostalog, izmjene niza zakonskih propisa u različitim oblastima, s ciljem njihovog poboljšanja.

  • Prije svega iz segmenta obrazovanja i nauke, imat ćemo izmjene i dopune postojećih zakona u smislu njihovog poboljšanja. U Programu je i donošenje zakona o studentskom organiziranju, što je bitan akt za poboljšanje uvjeta rada studenata, i usvajanje Elaborata o integraciji Univerziteta, te donošenje prostornih planova, poboljšanje zakona o vodama, zakona o otpadu i svemu onome što znači integralnu zaštitu prostora sa značajnim osvrtom na zaštitu okoliša, kazao je predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić.

U Programu je navedeno i održavanje tematskih sjednica i to iz oblasti zdravstava i socijalne politike. Amandmanskim djelovanjem zatraženo je i održavanje tematske sjednice o vodosnadbijevanju i vodozaštitnoj zoni. Međutim, prihvaćeno je da će o toj problematici biti razmatrana posebna informacija.

Programom rada Skupštine predviđeno je i donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o raspodjeli javnih prihoda, te je na osnovu usvojenog amandmana precizirano da to bude u novembru i decembru. U Program je utvrštena i analiza zaključaka Skupštine KS-a najmanje dva puta godišnje.

Skupština KS-a usvojila je na današnjoj sjednici i inicijativu poslanika Nermina Pećanca o formiranju parlamentarne komisije za borbu protiv korupcije.