EU prioritet
13

Usvojen Program rada Vijeća ministara BiH za 2018. godinu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH, uz korekcije na sjednici, usvojilo je svoj Program rada za 2018. godinu koji kao prioritete ističe provođenje daljnjih aktivnosti za pristupanje Evropskoj uniji, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava, ispunjavanje obaveza iz "Partnerstva za mir" te daljnje unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Godišnji program je zasnovan na Srednjoročnom programu rada Vijeća ministara BiH, koji viziju razvoja Bosne i Hercegovine oslanja na pet općih principa razvoja (integrirani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast, upravljanje u funkciji rasta) te na taj način povezuje rad Vijeća ministara BiH sa strategijom Evropa 2020 i strategijom Jugoistočna Evropa 2020.

Program rada Vijeća ministara BiH sadrži Akcioni plan s pregledom zakona, ugovora, odluka, izvještaja, informacija, analiza, strategija, pravilnika, kao i drugih materijala, uključujući i blizu 100 razvojno-investicijskih projekata/programa, planiranih za usvajanje tokom 2018. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne programe rada za 2018. godinu 10 institucija Bosne i Hercegovine i to: Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine, Direkcije za evropske integracije, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine i Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.