{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

F
26.2.2009. u 16:15
0
0
Usvojen Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
0
Usvojen Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.
Ovim zakonom se prvi put na državnom nivou u cijelosti regulira oblast zaštite životinja, te usklađuju propisi u ovoj oblasti s legislativom Evropske unije.

Delegate su uz ovaj zakon usvojili i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, resorno ministarstvo i Ured za veterinarstvo da podzakonskim aktima dopuste organiziranje tradicionalnih natjecanja bikova na tradicionalnim manifestacijama.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o genetički modificiranim organizmima.

Cilj ovog zakona je osiguranje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača, s obzirom na genetski modificiranu hranu i hranu za životinje uz istovremeno efikasno funkcioniranje tržišta BiH.

Prijedlogom zakona propisuje se postupak i uvjeti za ograničenu upotrebu, prekogranični prijenos, namjerno unošenje u okoliš i stavljanje na tržište genetski modifikovanih organizama i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili vode porijeklo od genetički modifikovanih organizama.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnom radio televizijskom sistemu BiH.

Ovom dopunom od obaveze plaćanja RTV takse oslobađaju se domaćinstva-vlasnici prijemnika, čiji je najmanje jedan član domaćinstva osoba koja je trajno izgubila vid, što se dokazuje na osnovu potvrde koju izdaju nadležna tijela za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio prijedlog ovog zakona u drugačijem tekstu, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH.

Predloženim zakonom omogućava se bescarinski uvoz 50.000 tona sirovog šećera za preradu u BiH, zbog potrebe da se domaćim proizvođačima osiguraju približno isti uvjeti privređivanja, kao oni koje imaju proizvođači šećera u zemljama potpisnicama CEFTA-e.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o vazduhoplovstvu BiH te Prijedloga zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, dok Prijedlog zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH nije usvojen.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske prilikom glasanja o principima Prijedloga zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika, prijedlog ovog zakona je upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: