Predstavnički dom FBiH
0

Usvojen prijedlog zakona o sukobu interesa u organima vlasti

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, koji da bi postao važeći treba potvrditi i Dom naroda.

Ured visokog predstavnika (OHR) preporučio je usvajanje ovog zakona i njegovo stupanje na snagu prije zvanične objave rezultata loklanih izbora.

Usvojeni zakon usklađen je i s državnim zakonom u toj oblasti, donesenim prije šest godina.

Pitanje sukoba interesa u Federaciji BiH od tada nije bilo regulirano, iako je postojala obaveza da Federacija ovaj zakon usvoji neposredno nakon stupanja na snagu Zakona o sukobu interesa BiH.

Na izradi usvojenog zakona radili su stručanjci Federalnog ministarstva pravde i OHR-a, a njime se propisuje zabrana angažiranja izabranim dužnosnicima, nositeljema izvršnih funkcija i savjetnicima na pozicije u upravnim odborima, odnosno upravama javnih preduzeća, kao i na pozicije ovlaštenih osoba u javnim preduzećima.

Također se definira da ne mogu vršiti određene dužnosti u privatnim preduzećima, koja su na određeni način finansirana iz budžeta Federacije BiH.

Zabrana se odnosi i na pružanje ličnih usluga bilo kojem javnom preduzeću i bilo kojem privatnom preduzeću koje sklapa ugovore ili na drugi način posluje s vladama u vrijednosti većoj od 5.000 KM.

Odredbama zakona regulirane su i zabrane i sukob interesa u vezi s angažiranjem bliskih srodnika izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika, zatim zabranjene aktivnosti u primanju darova, dodatnih naknada i slično.

Tokom današnjeg zasjedanja, Predstavnički dom Parlamenta FBiH također je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u FBiH te prijedloge zakona o tržištu vrijednosnih papira, o investicionim fondovima i o leasingu.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 10 sati.