{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima

F
4.6.2008. u 11:20
0
0
Usvojen Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima
0
Usvojen Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine je danas u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.
Ovim zakonom uređuje se: proizvodnja, promet naveliko, odnosno uvoz i izvoz lijekova i medicinskih sredstava i uvjeti i mjere za osiguranje kvaliteta, sigurnosti i djelotvornosti lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini.

Također se uređuje nadzor nad lijekovima i medicinskim sredstvima koji se nalaze na tržištu BiH i nadzor nad pravnim osobama koje proizvode, ispituju, odnosno obavljaju promet naveliko lijekovima i medicinskim sredstvima.

Zakonom se osniva Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH kao jedinstveno upravno tijelo za oblast lijekova i medicinskih sredstava. Njenim uspostavljanjem se omogućava ujedinjenje tržišta lijekova i medicinskih sredstava tako što će agencija biti jedino nadležno tijelo za registraciju i kontrolu lijekova i medicinskih sredstava u BiH.

Usvojeni su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o ličnoj karti državljana BiH, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakona o krivičnom postupku BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobima interesa u institucijama BiH nije dobio potrebnu podršku poslanika. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara da sačini novi prijedlog zakona u skladu s iskustvima evropskih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: