{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena

F
16.7.2008. u 14:10
0
0
Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena
0
Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena
Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je danas na sjednici u Sarajevu prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena koji predviđa da privredna društva i druge pravne i fizičke osobe cijene formiraju slobodno, osim za one proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.
Pri slobodnom formiranju cijena nije dopušteno narušavati principe slobodne konkurencije. To se odnosi na direktno ili indirektno dogovaranje kupovne i prodajne cijene ili bilo kojih drugih trgovinskih uvjeta, ograničavanje i kontrolu proizvodnje i tržišta, dogovaranje podjele tržišta ili izbora snabdijevanja.

Resorni ministar Desnica Radivojević izjavio je da će u sklopu aktivnosti na ublažavanju posljedica poskupljenja predložiti da se za osnovne namirnice, odnosno hljeb, ograniči cijena, te da Vlada subvencionira distributere.

„Naredne sedmice ćemo objaviti i kratkoročne i dugoročne mjere koje ćemo poduzeti“, kazao je Radivojević.

Među robnim novinama je i osnivanje Savjeta za praćenje cijena na svim nivoima vlasti u FBiH.

Predviđeno je također, i predlaganje mjera direktne kontrole cijena u slučajevima poremećaja u proizvodnji i na tržištu roba i usluga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: