Parlament BiH
0

Usvojen predmet okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio Predmet okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, u istom tekstu kako ga je ranije usvojio i Predstavnički dom.

Ovim zakonom utvrđuju se principi organizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, institucije, osnovna čitanja nastavnih planova i programa, standardi ocjenjivanja i ispiti, pitanje autonomije škola, osnova upravljanja i finansiranja. Također se vrši njegovo usklađivanje sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti.

Usvajanje ovog zakona je definisano kao prioritet u Programu realizacije prioriteta iz Evropskog partnerstva s BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH kojim će se omogućiti decertificiranim policajcima da uz određene uvjete podnesu zahtjev za prijem u radni odnos u policijske organe.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH. Izmjenama i dopunama zakona vrši se njegovo usklađivanje s odredbama dviju konvencija Međunarodne organizacije rada, koje je BiH u međuvremenu ratificirala, vezane za sindikalne slobode i zaštitu sindikalnih prava i primjenu principa prava organiziranja i kolektivnog pregovaranja.

Također ovim zakonom regulira se materija koja se odnosi na udruženja i fondacije koje po prirodi djeluju odvojeno od institucija države - nevladine organizacije dajući im veći stepen samostalnosti u načinu rada, poslovanja i odlučivanja u skladu sa sporazumom između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koji je ranije usvojio i Predstavnički dom.

Tokom diskusije delegati su istaknuli da postojeći zakon nije dobar, te da što prije treba pristupiti izradi novog zakona.

Delegati su usvojili principe: Prijedloga zakona o dopunama Zakona o upravnim sporovima, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka, te Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o flaširanim pitkim vodama BiH.

U nastavku delegati bi trebali izvršiti imenovanje ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH.