{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen pravilnik kojim BiH preuzima osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije

10.10.2012. u 15:04
0
5
Usvojen pravilnik kojim BiH preuzima osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije
0
Usvojen pravilnik kojim BiH preuzima osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici dalo saglasnost za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).
"Svaka država ima neosporno pravo da kontroliše svoje nebo. Usvajanjem ovog akta stvoreni su uslovi za nastavak aktivnosti u procesu završetka Strategije upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine koju je Vijeće ministara BiH usvojilo još u oktobru 2005. godine. BiH gubi oko 20 miliona KM godišnje jer ne kontroliše svoje nebo. Uspostavljanjem kontrole nad bh. nebom ostvarujemo dobit u najkraćem vremenskom periodu u korist BiH. Usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta BHANSA-e stekli su se uslovi za transformiranje entitetskih direkcija za civilno zrakoplovstvo i pružanje usluga kontrole zračnog prometa iznad teritorije države Bosne i Hercegovine od strane domaće institucije. Uradit ćemo sve da obezbjedimo uslove za konačnu kontrolu zračnog prostora BiH.“, izjavio je ministar komunikacija i prometa BiH, Damir Hadžić.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Zakonom o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, BHANSA preuzet će osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije. Otvara se mogućnost i zapošljavanja novih, mladih stručnjaka iz ove oblasti.

Sredstva za finansiranje BHANSA-e obezbjeđuju se iz sredstava ostvarenih od preleta, a koje pružaocu usluga kontrole zračnog prometa, Agenciji, doznačava EUROCONTROL (Evropska agencija za sigurnost zračne plovidbe). Preuzimanjem kontrole zračnog prostora iznad teritorija Bosne i Hercegovine i ostvarivanjem prihoda po tom osnovu, entitetske vlade će se osloboditi obaveza koje sada imaju prema entitetskim direkcijama civilne avijacije u ukupnom iznosu od oko osam miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, 7. maja 2012. godine testiran je sistem i mreža za preuzimanje kontrole letenja bh. nebom u sklopu ATM projekta koji provodi BHDCA. Krajem ove godine trebala bi započeti prelazna faza preuzimanja našeg neba. Potpisivanjem FAB-C ugovora i uspostavljanjem funkcionalnih blokova, BiH će potpuno kontrolisati svoje nebo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: