{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen pravilnik kojim BiH preuzima osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije

10.10.2012. u 15:04
0
5
Usvojen pravilnik kojim BiH preuzima osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije
0
Usvojen pravilnik kojim BiH preuzima osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici dalo saglasnost za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).
"Svaka država ima neosporno pravo da kontroliše svoje nebo. Usvajanjem ovog akta stvoreni su uslovi za nastavak aktivnosti u procesu završetka Strategije upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine koju je Vijeće ministara BiH usvojilo još u oktobru 2005. godine. BiH gubi oko 20 miliona KM godišnje jer ne kontroliše svoje nebo. Uspostavljanjem kontrole nad bh. nebom ostvarujemo dobit u najkraćem vremenskom periodu u korist BiH. Usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta BHANSA-e stekli su se uslovi za transformiranje entitetskih direkcija za civilno zrakoplovstvo i pružanje usluga kontrole zračnog prometa iznad teritorije države Bosne i Hercegovine od strane domaće institucije. Uradit ćemo sve da obezbjedimo uslove za konačnu kontrolu zračnog prostora BiH.“, izjavio je ministar komunikacija i prometa BiH, Damir Hadžić.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Zakonom o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, BHANSA preuzet će osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije. Otvara se mogućnost i zapošljavanja novih, mladih stručnjaka iz ove oblasti.

Sredstva za finansiranje BHANSA-e obezbjeđuju se iz sredstava ostvarenih od preleta, a koje pružaocu usluga kontrole zračnog prometa, Agenciji, doznačava EUROCONTROL (Evropska agencija za sigurnost zračne plovidbe). Preuzimanjem kontrole zračnog prostora iznad teritorija Bosne i Hercegovine i ostvarivanjem prihoda po tom osnovu, entitetske vlade će se osloboditi obaveza koje sada imaju prema entitetskim direkcijama civilne avijacije u ukupnom iznosu od oko osam miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, 7. maja 2012. godine testiran je sistem i mreža za preuzimanje kontrole letenja bh. nebom u sklopu ATM projekta koji provodi BHDCA. Krajem ove godine trebala bi započeti prelazna faza preuzimanja našeg neba. Potpisivanjem FAB-C ugovora i uspostavljanjem funkcionalnih blokova, BiH će potpuno kontrolisati svoje nebo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: