Vlada KS
0

Usvojen Plan upravljanja zaštićenim pejzažem "Bijambare"

Sarajevo-x.com
Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj sjednici razmatrala i usvojila desetogodišnji Plan upravljanja Zaštićenim pejzažem "Bijambare".

Ovaj plan pored načina upravljanja, između ostalog obuhvata razvojne i programe zaštite ovog područja, korištenja potencijalima, te načine finansiranja. Poseban značaj plana je to što predstavlja osnov za traženje namjenskih sredstava evropskih fondova za zaštitu prirode.

Ključne aktivnosti predviđene ovim planom, između ostalog su održavanje sklada između prirodnih vrijednosti i ljudksog djelovanja, kroz nastavak tradicionalnog načina života i upotrebe zemljišta, etno graditeljske tradicije, te čuvanja društvenih i kulturnih vrijednosti lokalne zajednice. Jedana od aktivnosti je i saradnja sa lokalnim stanovništvom, kako bi se napravila i pripremila zajednička ponuda. Pri tome će posebna pažnja biti posvećana utvrđivanju "eko oznake" proizvoda sa ovog područja. Osim lokalnog stanovništva priliku za igradnju turističke infrastrukture dobiće i svi zainteresirani subjekti.

Usvajanjem Plana upravljanja Zaštićenim pejzažem "Bijambare", te Prostornog plana posebnog obilježija, koji će uskoro biti donesen, stvoriće se pretpostavke za potpunu promociju zaštićenog područja, čime će se poboljšati turistička ponuda KS, a ekonomski ojačati stanovnici Crnoriječke visoravni i Općine Ilijaš.

Treba dodati da Zaštićeni pejzaž "Bijambare" posjeduje ogromne razvojne potencijale, kao što su razvoj seoskog, sportsko – rekreativnog i eko turizma, eko poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, stočarstva, te razvoj različitih kućnih radinosti, koje se mogu plasirati u okviru ponude Zaštićenog pejzaža.