{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen plan clvilno-vojne saradnje

F
13.6.2008. u 12:29
0
0
Usvojen plan clvilno-vojne saradnje
0
Usvojen plan clvilno-vojne saradnje
Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Plan civilno-vojne saradnje u slučaju odgovora na terorističke napade i saniranje njihovih posljedica.
Obaveza donošenja Plana proistekla je iz Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma za period od 2006. do 2009. godine.

Svrha donošenja Plana je da se civilno-vojnom saradnjom spriječe ili minimiziraju teroristički napadi i posljedice tih napada, a nosilac izrade Plana bilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Planom su definirane faze upravljanja i koordinacija odgovora u slučaju terorističkog napada i jasno predstavljene nadležnosti i aktivnosti uključenih institucija na svim nivoima vlasti (prevencija - pripravnost za odgovor, odgovor, saniranje posljedica).

Planom i aneksima Plana su također jasno i precizno definirane aktivnosti civilnih organa i institucija i aktivnost Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine - Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na osnovu definiranih aktivnosti u Planu proističe obaveza svih civilnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini da razvijaju svoje planove i utvrde konkretne aktivnosti radi efikasnog postupanja i djelovanja u svim fazama postupanja u slučaju terorističkog djelovanja i otklanjanja posljedica tog djelovanja.

Eksperti UN-a su podržali Plan civilno-vojne saradnje ocijenivši ga izuzetno kvalitetnim i obećali osiguranje finansijske podrške za njegovo realiziranje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: