{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen plan clvilno-vojne saradnje

F
13.6.2008. u 12:29
0
0
Usvojen plan clvilno-vojne saradnje
0
Usvojen plan clvilno-vojne saradnje
Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Plan civilno-vojne saradnje u slučaju odgovora na terorističke napade i saniranje njihovih posljedica.
Obaveza donošenja Plana proistekla je iz Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma za period od 2006. do 2009. godine.

Svrha donošenja Plana je da se civilno-vojnom saradnjom spriječe ili minimiziraju teroristički napadi i posljedice tih napada, a nosilac izrade Plana bilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Planom su definirane faze upravljanja i koordinacija odgovora u slučaju terorističkog napada i jasno predstavljene nadležnosti i aktivnosti uključenih institucija na svim nivoima vlasti (prevencija - pripravnost za odgovor, odgovor, saniranje posljedica).

Planom i aneksima Plana su također jasno i precizno definirane aktivnosti civilnih organa i institucija i aktivnost Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine - Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na osnovu definiranih aktivnosti u Planu proističe obaveza svih civilnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini da razvijaju svoje planove i utvrde konkretne aktivnosti radi efikasnog postupanja i djelovanja u svim fazama postupanja u slučaju terorističkog djelovanja i otklanjanja posljedica tog djelovanja.

Eksperti UN-a su podržali Plan civilno-vojne saradnje ocijenivši ga izuzetno kvalitetnim i obećali osiguranje finansijske podrške za njegovo realiziranje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: