Predsjedništvo BiH
0

Usvojen okvirni plan posjeta za 2009. godinu

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo okvirni plan posjeta za 2009. godinu.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i poziv predsjednika Republike Bugarske, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za učešće na Samitu Prirodni gas za Evropu: Sigurnost i partnerstvo - Republika Bugarska , 24. do 25. april.

Predsjedništvo je donijelo i odluku o razrješenju ambasadora BiH u Republici Indiji (New Delhi) Kemala Muftića, zbog isteka mandata, ambasadora BiH u Republici Grčkoj (Atena) Milovana Blagojevića, zbog isteka mandata, ambasadora BiH u Kanadi (Otawa) Milenka Mišića, zbog isteka mandata.

Donesena je i odluka o imenovanju ambasadora BiH u Republici Turskoj (Ankara) Dragoljuba Ljepoja, generalnog konzula BiH u SR Njemačkoj (Minhen) Veljka Obrenovića.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o proglašenju 2009. godine za godinu racionalizacije brojnog stanja Oružanih snaga BiH.

Donesena je i Odluka o prihvatanju: Sporazuma o saradnji u području odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Sporazuma o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen Zentral Bank Osterreich Aktiengesellschaft - Razvoj sistema vodosnabdijevanja za općinu Livno, Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Projekt poboljšanja životnih uslova na selu, Kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Projekt Autoput Kakanj-Donja Gračanica, Sporazuma o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Mađarske izvozno-uvozne banke Projekt tretman otpadnih voda u Čitluku, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore za provođenje zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za provođenje zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu, te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Predsjedništvo BiH danas je donijelo i Odluku o pristupanju BiH Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju krivotvorenja novca i Protokolu.

Donesena je Odluka i o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sigurnosnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Norveške, Memoranduma o razumijevanju u saradnji u oblasti sigurnosti između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Sporazuma o uspostavljanju Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti odbrambene industrije.

Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu, jer nije postignut konsenzus.

U skladu s odredbama Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, ova tačka uvrštena je kao obavezna tačka dnevnog reda naredne sjednice Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Amandmana na Konvenciju o osnivanju Vijeća za carinsku saradnju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.