Opozicija nezadovoljna
28

Usvojen novi Zakon o šumama u Kantonu Sarajevo, ukinut dio nameta

F. H.
Ministar Adnan Delić je obrazložio prednosti novog zakona
Ministar Adnan Delić je obrazložio prednosti novog zakona
Donošenju ovog zakona prethodila je burna rasprava predvođena od strane zastupnika Kluba Stranke demokratske akcije koji su, između ostalog, imali zamjerke na ukidanje parafiskalnog nameta za općekorisne funkcije šuma.

Odgovarajući na pitanja zastupnika ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić istakao je da su Ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo krenuli u izmjenu ovog zakona kako bi osim ukidanja nameta privrednicima, između ostalog, zaustavili i bjesomučno iskorištavanje šuma i gradnju puteva u predizborne svrhe, te omogućili realizaciju projekata koji će unaprijediti razvoj šumskog biodiverziteta, ali i osavremenjivanje i razvoj poslovanja preduzeća "Sarajevo-šume“.

"Ovo preduzeće sistemski se uništava godinama, šume se uništavaju radi izgradnje iz privatnih investicija i mi ćemo izmjenama ovog zakona sve to zaustaviti", rekao je Delić.

Pokrenute su i izmjene i dopune Zakona o vodama, te formirana komisija koja će utvrditi tačnost i činjenice koje se tiču zaštite vode za piće izvorišta Sarajevsko polje.

"Oba zakona koje je Skupština danas usvojila od iznimnog su značaja za poboljšanje, kako poslovnog ambijenta, tako i cjelokupnog životnog standarda na području Kantona Sarajevo. Što se tiče Zakona o šumama, ovim izmjenama konačno smo u potpunosti ukinuli parafiskalni namet privrednicima i ujedno su se i stekli uvjeti za realizaciju aktivnosti efikasnije zaštite šuma i šumskog zemjišta“, istakao je ministar Delić neke od krucijalnih izmjena ovog zakona.

Jedna od novina ovog zakona je i to da će čuvari šuma iz Uprave šumarstva preći u Kantonalno javno preduzeće "Sarajevo-šume".

U osnovi, novim zakonom ukida se parafiskalni namet privrednicima, uvodi rigoroznija kaznena politika za prekršioce zakona, preciziraju se prava služnosti na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu, jasnije definira šuma s posebnom namjenom, kao i postupak i nadležnosti za proglašenje šuma s posebnom namjenom, te ukidaju se naknade vlasnicima privatnih šuma za troškove stručnih poslova koje obavlja Uprava za šumarstvo.