BiH
0

Usvojen novi Zakon o stečaju u RS-u

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas Zakon o stečaju, kojim je definiran predstečajni postupak, odnosno finansijsko-operativno restrukturiranje preduzeća.

U tom postupku pokušat će se prevazići sve poteškoće u finansijskom poslovanju određenog poreznog dužnika.

Zakonom, koji je usvojen glasovima skupštinske većine, trebalo bi da se omogući blagovremeno pokretanje stečajnog postupka te osigura zaštita prava povjerilaca. Pooštrene su kazne, dok će biti smanjeni troškovi stečajnog postupka, a predviđen je veći stepen kontrole rada stečajnih upravnika.

U RS-u dosad ima oko 330 stečajnih postupaka.

Trećeg dana zasjedanja entitetskog parlamenta glasovima vladajuće koalicije usvojen je i Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, na čija rješenja je opozicija uputila niz primjedbi.

Zakonom je predviđeno formiranje Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da radi Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala – Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Usvojen je i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi te upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Podršku su dobile i izmjene zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i o budžetskom sistemu, razmatrane po hitnom postupku

Usvojen je i Zakon o prevozu opasnih materija, Izmjene i dopune zakona o republičkoj upravi, te o registraciji poslovnih subjekata u RS-u, kao i Nacrt zakona o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru RS-a.

Nakon glasanja o razmatranim tačkama sjednica Narodne skupštine je prekinuta, a nastavak najavljen za 16. februar.