Današnja sjednica
13

Usvojen novi Statut Grada Sarajeva, utvrđene nove nadležnosti Grada

M. G.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 23. sjednici, na prijedlog Komisije za Statut i akte, usvojilo novi Statut Grada Sarajeva, kako je predložen te izmijenjen u skladu sa prihvaćenim, odnosno usvojenim amandmanima Kluba gradskih vijećnika Naše stranke i gradskih vijećnika Seida Škaljića i Muamera Mekića.

Naime, Statut Grada Sarajeva nije mijenjan od 2008. godine kada je povod za izmjenu Statuta bilo usklađivanje sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (2006.), iako nije bio proveden u zakonodavstvo Kantona Sarajevo.

"U međuvremenu, u posljednjih skoro 15 godina, doneseno je niz novih zakona i drugih propisa s kojima je bilo potrebno uskladiti Statut Grada Sarajeva. Prije pet godina doneseni su i Amandmani na Ustav Kantona Sarajevo kojima su, između ostalog, izmijenjene nadležnosti Grada Sarajeva", saopćeno je iz pres službe Gradskog vijeća.

Tako se novim Statutom uređuju određene nadležnosti Grada Sarajeva.

"Od novih nadležnosti potrebno je istaći upravljanje, finansiranje i unaprjeđenje djelatnosti i objekata gradske komunalne infrastrukture u skladu s Ustavom Kantona Sarajevo (gradska groblja, mostovi od posebnog značaja za Grad Sarajevo, gradska ulična rasvjeta i gradski parkovi), te određivanje imena ulica i trgova na području grada Sarajeva. Međutim, ove nadležnosti neće se moći primjenjivati dok se sistemski ne unesu u zakonodavstvo Kantona Sarajevo što je, također, obaveza iz Ustava Kantona Sarajevo (Novi Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o komunalnim djelatnostima i dr.), što znači i sredstva za njihovo provođenje, a zatim i u gradske propise, propise gradskih općina i općina izvan Grada Sarajeva" dodaje se iz pres službe Gradskog vijeća.

Namjera je bila i uvesti direktan izbor gradonačelnika. Grad je inicirao izmjene Ustava FBiH i Ustava KS kako bi se stvorili uslovi za ovu promjenu, međutim do izmjena Ustava nije došlo, pa ovo opredjeljenje nije moglo biti inkorporirano u novi Statut Grada Sarajeva.