{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju u RS-u

F
14.6.2006. u 20:38
0
0
Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju u RS-u
0
Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju u RS-u
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras Nacrt zakona o visokom obrazovanju, čime je u RS-u pokrenuto pitanje donošenja ovog zakona i prije izglasavanja okvirnog zakona o viskom obrazovanju u BiH.
Prije usvajanja ovog nacrta, entitetski parlament je jutros usvojio izvještaj nadležnog skupštinskog odbora u kojim se traži donošenje entitetskog zakona o visokom obrazovanju i to prije početka nove školske godine.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović istaknuo je da je RS-u potreban ovaj reformski zakon, koji se temelji na Lisabonskoj i Bolonjskoj deklaraciji, kako bi se uskladila zakonska regulativa u obrazovanju sa evropskim standardima.

Nacrt zakona se, između ostalog, bavi uvjetima rada privatnih fakulteta, inspekcijskim nadzorom u visokom obrazovanju i angažmanom studenata u organima upravljanja visokoškolskih ustanova, a cilj mu je stvaranje integriranog univerziteta.

Kada je riječ o akreditaciji fakulteta, što je sporno pitanje, stav RS-a je da agencija na nivou BiH treba da utvrđuje zajedničke kriterije, a da sam proces akreditacije vodi resorno ministarstvo entiteta.

Skupština je usvojila je i zakone o izmjenama i dopunama zakona o zapošljavanju, te o evidencijama u oblasti rada i zdravstvenog osiguranja, kojim bi se trebalo da utvrdi stvarno stanje nezaposlenosti u tom bh. entitetu.

Izmjenamama i dopunama Zakona o zapošljavanju omogućit će se uspostavljanje dvojnih evidencija o nezaposlenim osobama i to: o onima koja predstavljaju aktivnu ponudu radne snage i o osobama koja se na evidenciju Zavoda prijavljuju radi ostvarivanja drugih prava, čime će se stanje evidencija znatno unaprijediti i utvrditi stvarno stanje ponude radne snage u RS-u.

Zakonom o zapošljavanju, također, preciznije se definira status nezaposlene osobe, od petnaest do 65 godina života, ali, koje ni po kom osnovu nije radno angažirano i koje aktivno traži zaposlenje, i o tome se informira kod Zavoda za zapošljavanje.

Novinu u ovom zakonu predstavalja i pravo na novčanu naknadu u visini 20 posto prosječno isplaćene neto plate u RS-u, u mjesecu koji predhodi donošenju rješenja, za osobe kojima radni odnos prestaje po osnovu stečaja i likvidacije a kojima su doprinosi za nezaposlenost uplaćeni iz sredstava socijalnog zbrinjavanja ili drugih izvora.

Također, novina je i pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invlidsko osiguranje, koje će imati nezaposlene osobe kojima do ostvarivanja prava na starosnu penziju nedostaju tri godine. Osnovica za obračun i uplatu doprinosa iznosi 50 posto prosječne plate isplaćene u Republici Srpskoj u mjesecu koji prethodi mjesecu ostvarivanja ovog prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: