BiH
0

Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju u RS-u

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras Nacrt zakona o visokom obrazovanju, čime je u RS-u pokrenuto pitanje donošenja ovog zakona i prije izglasavanja okvirnog zakona o viskom obrazovanju u BiH.

Prije usvajanja ovog nacrta, entitetski parlament je jutros usvojio izvještaj nadležnog skupštinskog odbora u kojim se traži donošenje entitetskog zakona o visokom obrazovanju i to prije početka nove školske godine.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović istaknuo je da je RS-u potreban ovaj reformski zakon, koji se temelji na Lisabonskoj i Bolonjskoj deklaraciji, kako bi se uskladila zakonska regulativa u obrazovanju sa evropskim standardima.

Nacrt zakona se, između ostalog, bavi uvjetima rada privatnih fakulteta, inspekcijskim nadzorom u visokom obrazovanju i angažmanom studenata u organima upravljanja visokoškolskih ustanova, a cilj mu je stvaranje integriranog univerziteta.

Kada je riječ o akreditaciji fakulteta, što je sporno pitanje, stav RS-a je da agencija na nivou BiH treba da utvrđuje zajedničke kriterije, a da sam proces akreditacije vodi resorno ministarstvo entiteta.

Skupština je usvojila je i zakone o izmjenama i dopunama zakona o zapošljavanju, te o evidencijama u oblasti rada i zdravstvenog osiguranja, kojim bi se trebalo da utvrdi stvarno stanje nezaposlenosti u tom bh. entitetu.

Izmjenamama i dopunama Zakona o zapošljavanju omogućit će se uspostavljanje dvojnih evidencija o nezaposlenim osobama i to: o onima koja predstavljaju aktivnu ponudu radne snage i o osobama koja se na evidenciju Zavoda prijavljuju radi ostvarivanja drugih prava, čime će se stanje evidencija znatno unaprijediti i utvrditi stvarno stanje ponude radne snage u RS-u.

Zakonom o zapošljavanju, također, preciznije se definira status nezaposlene osobe, od petnaest do 65 godina života, ali, koje ni po kom osnovu nije radno angažirano i koje aktivno traži zaposlenje, i o tome se informira kod Zavoda za zapošljavanje.

Novinu u ovom zakonu predstavalja i pravo na novčanu naknadu u visini 20 posto prosječno isplaćene neto plate u RS-u, u mjesecu koji predhodi donošenju rješenja, za osobe kojima radni odnos prestaje po osnovu stečaja i likvidacije a kojima su doprinosi za nezaposlenost uplaćeni iz sredstava socijalnog zbrinjavanja ili drugih izvora.

Također, novina je i pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invlidsko osiguranje, koje će imati nezaposlene osobe kojima do ostvarivanja prava na starosnu penziju nedostaju tri godine. Osnovica za obračun i uplatu doprinosa iznosi 50 posto prosječne plate isplaćene u Republici Srpskoj u mjesecu koji prethodi mjesecu ostvarivanja ovog prava.