{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Nacrt zakona o udžbenicima: Sarajevo korak bliže praksi jedan udžbenik-jedan predmet

31.1.2018. u 15:31
72
8
Usvojen Nacrt zakona o udžbenicima: Sarajevo korak bliže praksi jedan udžbenik-jedan predmet
72
Usvojen Nacrt zakona o udžbenicima: Sarajevo korak bliže praksi jedan udžbenik-jedan predmet
Skupština KS usvojila je danas sa 26 glasova "za" Nacrt zakona o udžbenicima koji bi, između ostalog, omogućio praksu jedan udžbenik-jedan predmet.
Kako je rekao ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović, ovo će omogućiti bolju kontrolu i veći kvalitet sadržaja u udžbenicima, a nastavnici će učestvovati u odluci o tome koji udžbenik je najbolji za korištenje.

Zakonom je predviđeno da u ponudi budu dva udžbenika, a onaj za koji se nastavnici odluče bit će korišten. Ti udžbenici će se koristiti četiri godine, nakon čega postoji mogućnost promjene.

Već sada postoje udžbenici koji su prošli proceduru i koji će nakon usvajanja zakona ući u izbor.

"Ovo pokazuje opredijeljenost ovog ministarstva da sadržaj u udžbenicima bude kvalitetniji. Zakon donosi i rješenje o formiranju cijena udžbenika. Ranije se desilo da kod javnih nabavki, kada smo nabavljali besplatne udžbenike, izdavačke kuće koje znaju da će biti izabrane, naplaćaju te udžbenike po čak dvostruko višoj cijeni. Odluku će donijeti komisija koju će činiti predstavnik minsitarstva, izdavača i članovi za zaštitu tržišnog takmičenja", rekao je Kazazović.

Predviđeno je i da Ministarstvo obrazovanja KS bude izdavač te je već u pripremi promjena organizacije Prosvjetno-pedagoškog zavoda. Kazazović je kazao kako ovo neće iziskivati dodatna sredstva niti nova upošljavanja. Pozvao je sve zainteresovane da učestvuju u raspravi koja će trajati 60 dana.

Zastupnici su pitali zbog čega se i dalje u zakonu spominju radna sveska i zbirka jer se ona ipak ne može naslijediti, kao i to da bi se ovo pitanje moglo riješiti elektronskim putem. Zastupnica Mersiha Mehmedagić pitala je kako planiraju da Prosvjetno-pedagoški zavod radi posao štampanja knjiga kada nisu u stanju da to obavljaju i imaju urušen sistem već sada. Kazala je i da je zakonom predviđeno da ministarstvo nadzire samo sebe te da bi udžbenici za srednje škole mogli biti mijenjani svake godine.

Zastupnica Sabina Ćudić kazala je da postoji univerzalno rješenje, a to je da ministarstvo osigura besplatne udžbenike školarcima.

"Zeničko-dobojski kanton koji je mnogo siromašniji od KS daje besplatne udžbenike svim školarcima. Ako ne možemo izdvojiti nešto više od tri miliona KM, onda barem da udžbenici budu besplatni za socijalno ugrožene učenike. Ukoliko nisu moguće ove dvije opcije, onda postoji treća, a to je da učenici dobijaju udžbenike na revers", kazala je Ćudić.

Segmedina Srna kazala je da Ministarstvo i Prosvjetno-pedagoški zavod ne mogu biti izdavači jer je to sukob interesa s obzirom na to da ministarstvo kreira šifre pod kojim se udžbenici dostavljaju na izbor i pregled te da nije razjašnjenjo kako će ministarstvo biti objektivno kada bude analiziralo svoj udžbenik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: