Narodna skupština RS
0

Usvojen Nacrt zakona o Ombudsmanu za djecu

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u nastavku sjednice u Banjoj Luci Nacrt zakona o Ombudsmanu za djecu, koji je predložio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović.

Protiv usvajanja ovog bili su poslanici Stranke demokratske akcije, jer smatraju, kako je obrazložio šef Kluba poslanika te stranke Ramiz Salkić, tu instituciju treba formirati na nivou države.

To su, naveo je, jedini razlog zbog kojeg nisu podržali donošenje Nacrta zakona o Ombudsmanu RS-a.

Poslanici iz SNSD-a ističu da ne vide razlog zašto se ovaj zakon ne bi usvojio na nivou RS-a, uz stav da nije isključeno i njegovo usvajanje na nivou države.

Savjetnik predsjednika RS-a za sigurnost Siniša Karan, koji je obrazložio zakon, smatra da on ne dira u ingerencije i ne remeti rad takve institucije na nivou države.

Ombudsman za djecu, pored ostalog, kako je navedeno u zakonskom aktu, doprinosit će upoznavanju djece o načinu ostvarivanja i zaštite njihovih prava i interesa.

Ta institucija, ističe se, savjetovat će ih kako da ostvare i zaštite svoja prava i interese, inicirat će aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja djeteta i učestvovati u tim aktivnostima, te predlagati mjere za povećanje uticaja djeteta u društvu.

Naglašava se da je i pored već postojećih mehanizama zaštite, opravdano uvođenje novih institucionalnih oblika kao što je Obdusman za djecu RS-a kao nezavisne institucije koja štiti, prati i promoviše prava djeteta, a naročito da prati usklađenost zakona i drugih propisa u tom entitetu koji se odnose na zaštitu prava djeteta s odredbama Ustava RS-a, Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenata koji se odnose na zaštitu prava i interesa djeteta.