Usvojen Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju

F
FENA
17.10.2008. u 12:40
0
0
Usvojen Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju
0
Usvojen Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju
Dom naroda Federalnog parlamenta danas je prihvatio Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju te obavio raspravu o Nacrtu zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju predstavlja dio nastavka reformi u ovoj oblasti, u skladu s prilagođavanjem propisima Evropske unije (EU) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Tim zakonskim rješenjem se propisuju modeli novčane podrške u poljoprivredi, kapitalnim ulaganjima i ruralnom razvoju, programi u okviru pojedinih modela, izvor i visina sredstava, korisnici novčanih podrški, način njihove realizacije i nadzor nad provođenjem zakona.

Od posebnog značaja je da se prvi put u poticajnoj politici uvode proizvodne jedinice na osnovu kojih se izračunava ukupan obim poslovanja poljoprivrednog gazdinstva. To su koeficijenti izračunati na osnovu kalkulacije vrijednosti i troškova svake pojedine vrste proizvodnje, odnosno vrijednost proizvodnje umanjena za varijabilne troškove, čiji minimalan obim iznosi 0,4 proizvodne jedinice.

Gazdinstva koja zadovolje uvjet minimalnog obima poslovanja dijele se na komercijalne i nekomercijalne proizvođače, pri čemu komercijalni ima tri proizvodne jedinice.

Komercijalni ostvaruju novčane podrške za proizvodnju, kapitalna ulaganja i ruralni razvoj, a nekomercijalni podršku dohotku i ruralnom razvoju.

Predviđeno je, također, da pojedini korisnici novčanih podrški s težim uvjetima privređivanja mogu ostvariti veći iznos novčane podrške.

Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu ima za cilj da reguliše očuvanje, namjensko korištenje, povećanje proizvodne sposobnosti i unapređenje gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, te usklađivanje interesa svih subjekata u korištenju poljoprivrednog zemljišta.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić u obrazloženju ovog zakonskog rješenja kazao je da je obavljena široka javna rasprava i da je nacrt zakona uvažio sva pozitvna iskustva razvijenih zemalja.

"To je instrument kojim se želi potaknuti obrada zemljišta i učiniti sve da se poljoprivredne površine okrupne i intenzivira poljoprivredna proizvodnja" , dodao je Ljubić.

Izjašnjavanje o ovom nacrtu zakona i nizu drugih zakonskih rješenja o kojima je rasprava obavljena na prošlosedmičnom zasjedanju bit će obavljena nakon pauze.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: