BiH
0

Usvojen Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta danas je prihvatio Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju te obavio raspravu o Nacrtu zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju predstavlja dio nastavka reformi u ovoj oblasti, u skladu s prilagođavanjem propisima Evropske unije (EU) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Tim zakonskim rješenjem se propisuju modeli novčane podrške u poljoprivredi, kapitalnim ulaganjima i ruralnom razvoju, programi u okviru pojedinih modela, izvor i visina sredstava, korisnici novčanih podrški, način njihove realizacije i nadzor nad provođenjem zakona.

Od posebnog značaja je da se prvi put u poticajnoj politici uvode proizvodne jedinice na osnovu kojih se izračunava ukupan obim poslovanja poljoprivrednog gazdinstva. To su koeficijenti izračunati na osnovu kalkulacije vrijednosti i troškova svake pojedine vrste proizvodnje, odnosno vrijednost proizvodnje umanjena za varijabilne troškove, čiji minimalan obim iznosi 0,4 proizvodne jedinice.

Gazdinstva koja zadovolje uvjet minimalnog obima poslovanja dijele se na komercijalne i nekomercijalne proizvođače, pri čemu komercijalni ima tri proizvodne jedinice.

Komercijalni ostvaruju novčane podrške za proizvodnju, kapitalna ulaganja i ruralni razvoj, a nekomercijalni podršku dohotku i ruralnom razvoju.

Predviđeno je, također, da pojedini korisnici novčanih podrški s težim uvjetima privređivanja mogu ostvariti veći iznos novčane podrške.

Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu ima za cilj da reguliše očuvanje, namjensko korištenje, povećanje proizvodne sposobnosti i unapređenje gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, te usklađivanje interesa svih subjekata u korištenju poljoprivrednog zemljišta.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić u obrazloženju ovog zakonskog rješenja kazao je da je obavljena široka javna rasprava i da je nacrt zakona uvažio sva pozitvna iskustva razvijenih zemalja.

"To je instrument kojim se želi potaknuti obrada zemljišta i učiniti sve da se poljoprivredne površine okrupne i intenzivira poljoprivredna proizvodnja" , dodao je Ljubić.

Izjašnjavanje o ovom nacrtu zakona i nizu drugih zakonskih rješenja o kojima je rasprava obavljena na prošlosedmičnom zasjedanju bit će obavljena nakon pauze.