Skupština KS
38

Usvojen nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, hoće li obrazovanjem upravljati općine

I.Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi utvrđen je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo sa 22 zastupnička glasa.

Javna rasprava trajat će, prema usvojenom zaključku, 90 dana i Vlada Kantona Sarajevo će nakon toga biti dužna da o tome podnese izvještaj Skupštini Kantona Sarajevo, nakon čega bi trebalo da se zakon u formi prijedloga nađe pred zastupnicima.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je da se u historiji kantona nikada nije vodila tako ozbiljna raspravao kao što je to danas bio slučaj, sa raspravom o nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi.

"Pored svih ustava obavezuje nas i naš ustav da usvojimo principe lokalne samouprave. Ima pravo niži ili viši nivo prenijeti svoje nadležnosti. To je pred nama i to moramo usaglasiti. Uvjeravam vas da su svi učestvovali u kreiranju ovog dokumenta. Preuzeli smo na sebe odgovornost preuzimanja komunalnih usluga", kazao je Konaković.

Naveo je kako se mora usvojiti nacrt i još jednom čuti šta misle sarajevski načelnici.

"Ovaj zakon je sve nas i trebamo biti svjesni njegove težine", istakao je Konaković.

Zastupnik Aljoša Čampara je istakao da se moraju razdvojiti nadležnosti općina i grada u finansijskom smislu, kako bi se tačno znalo šta su čije nadležnosti i ko je dužan da provede koji tender.

Zastupnik Damir Nikšić je kazao kako ga je rasprava o lokalnoj samoupravi podsjetila na prošli sistem, gdje je u teoriji bila radnička samouprava, ali gdje su preduzeća vođena iz centralnog komiteta.

Predsjednik Saveza sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro je ranije izjavio da zakon o lokalnoj samoupravi mora pasti jer prosvjetni radnici ne žele devet obrazovnih općinskih sistema u Kantonu Sarajevo.